”Piyasaların dalgalı olması hedge fonlarını etkilemez”

İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdür Yücel, işlem görecek hedge fonlarına ilişkin olarak, bilgilendirme toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı Emrah Yücel, global piyasaların dalgalı olmasının, Türkiye'de hedge fonların başlaması için olumsuz bir konjonktür oluşturduğunu düşünmediğini kaydetti.

İş Yatırım, serbest yatırım fonu adı altında Türkiye sermaye piyasalarında işlem görecek hedge fonlara ilişkin olarak, gazetecilere yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Yücel, dünyada toplam yatırım fonu büyüklüğünün yaklaşık 26 trilyon dolar, hedge fon büyüklüklerinin ise 2 trilyon dolara yakın olduğunu belirterek, son 5 yılda hedge fonların yüzde 24-25, yatırım fonlarının ise yüzde 18 büyüme kaydettiğini aktardı.

Hedge fonların temel özellikleri hakkında bilgi veren Yücel, dünyadaki hedge fonların büyük ölçüde kayıt dışı olduğunu ve bu nedenle bir düzenlemeye tabi bulunmadığını, son dönemde burada bazı kayıt altına alma çabalarının sürdürüldüğünü ifade etti.

Yücel, "Hedge fonlar, klasik yatırım fonlarından farklı olarak her piyasa koşulunda mutlak getiri hedefler" diyerek, bu fonların diğer özelliklerini sınırlı likidite, yatırımcı güveni sağlamaya yönelik olarak fon yöneticilerinin de yatırıma ortak olması, asgari düzeyde regülasyon, detaylı yatırım stratejilerinin bildirilmemesi nedeniyle sınırlı şeffaflık, sadece nitelikli yatırımcılara yönelik olma ve sınırlı müşteri kapasitesi olarak sıraladı.

Türkiye'deki uygulamalara da değinen Yücel, Türkiye'deki serbest yatırım fonlarının, dünyadaki benzerlerinden en önemli farklılığının, fonların Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK)kaydolma zorunluluğu bulunması olduğunu aktardı.

Yücel, fonların SPK denetimine tabi olmasının, yurt dışındaki uygulamaların bir adım önüne geçildiği anlamına geldiğine işaret ederek, bu fonlara sadece kurumsal yatırımcılar ile en az 1 milyon YTL tutarında para ve sermaye piyasası aracına sahip gerçek ve tüzel kişilerin yatırım yapabileceklerini söyledi.

Emrah Yücel, "Türkiye'de serbest yatırım fonlarının, 5 sene içinde yatırım fonu sektörünün yüzde 5'ine yaklaşabileceği yönünde bir öngörüde bulunduk. Çok hızlı ve kısa zamanda büyümeyi beklememek lazım" dedi.

Serbest yatırım fonu talebi SPK tarafından kayda alınan İş Yatırımın "İş Yatırım Abritraj Serbest Yatırım Fonu" hakkında da bilgi veren Yücel, bu senenin Ekim ayı içinde piyasaya sunmaya hazırlandıkları fonun, 30 milyon YTL başlangıç tutarına sahip olduğunu aktardı.

Yücel, bu fonla piyasa yönlü riskleri asgari düzeyde tutarak, piyasadaki fırsatları yatırımcılarla paylaşmayı hedeflediklerini belirterek, haftada bir gün fiyat açıklayacaklarını, asgari fon işlem tutarının 100 bin YTL olacağını, yönetim ücretinin yaklaşık yüzde 1, performans priminin yüzde 20 seviyesinde bulunacağını kaydetti.

"Mutlak getiri amaçlıyor"

Hedge fonların 2008 performansına ilişkin bir soru üzerine Yücel, bu yılın genel olarak piyasalar açısından çok olumlu geçmediğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Ancak 2008'de hedge fonlarda ciddi çıkış yok. Hedge fonlar çok farklı yatırım stratejileri uygulayabildiği için piyasa yönelimlerinden farklı hareket edebiliyor. Global piyasaların dalgalı olmasının, Türkiye'de hedge fonların başlaması için olumsuz bir konjonktür oluşturduğunu düşünmüyorum. Aksine sıfırdan başlanacağı için, bu süreçte fırsat olarak ortaya çıkabilecek enstrümanlara yatırım yapma olanağı getiriyor."

Yücel, hedge fonlardaki risklilik durumuna ilişkin olarak ise, dünyada 9 binden fazla hedge fon bulunduğunun tahmin edildiğini, batan fonların sayısının çok sınırlı olduğunu belirterek, "Bunların çok yüksek riskler taşıyan fonlar olduğuna dair yanlış bir algı var. Oysa bunlar mutlak getiri amaçlıyor ve çok yüksek risk almaları doğru değil. Regüle edilen bir sektör değil. Ne tür pozisyonlar tuttuklarını bilmiyoruz. O yüzden batma riski her zaman olacaktır. Ancak 2008 önemli bir gösterge oldu. Hedge fonların piyasaların çöküşlerine neden olabileceğinden korkuluyordu. İçinden geçtiğimiz konjonktür bu algılayışı değiştirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Hedge fonların sistemik bir risk oluşturup oluşturmadığına ilişkin bir soru üzerine Yücel, dünyada bazı çok büyük hedge fonlar bulunduğunu, bunların stratejilerinin mutlaka piyasada etki yaratabileceğini ancak bu etkinin en fazla piyasa hareketi, dalgalanma olarak yansıyacağını düşündüğünü belirtti.