"'Helal etlerin' yüzde 60'ı helal değil"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Yabancı ülkelerde yaşayan Müslümanların önemli sorunlarından olan "helal et", bu konuda sertifika veren kuruluşların güvenirliğinin tartışılması nedeniyle Müslümanlar arasında tedirginliğe yol açıyor.

20130507.143408_ozl-abd-et-(2)_2132746.jpg

[PAGE]

ABD'deki milyonlarca Müslüman'ın "helal et" ihtiyacı çeşitli işletmeler tarafından karşılanıyor. Bu işletmelerin kestiği etlerin gönül rahatlığıyla tüketilebilmesi için çeşitli sertifika kurumları denetleme yaparak belge veriyor. Söz konusu kurumlar arasında kesimin her aşamasını düzenli olarak denetleyenler olduğu gibi, sertifika belgesini internet üzerinden işletmelere gönderen kurumlar da bulunuyor.

20130507.143429_ozl-abd-et-(4)_2132748.jpg
Özellikle New York'un Manhattan kentinde neredeyse her köşe başında "helal et" ibaresi taşıyan seyyar satıcılar yer alıyor. Buralarda satılan etlerin hijyen koşullarının yanı sıra İslami kurallara göre kesilip kesilmediği de tüketiciler açısından belirsizlik oluşturuyor.

[PAGE]

"Etlerin nasıl kesildiği araştırılmalı"
New York Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Süleyman Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yurt dışında yaşayan insanlarımız et ürünlerini alırken bunların helal kesim yapılıp yapılmadığını araştırmalılar" dedi.

20130507.143419_ozl-abd-et-(3)_2132747.jpg
Alışveriş yapılan marketlerde müşteriye et ve tavuk ürünlerinin helal kesim olduğunun bildirilmesi halinde iyi niyet çerçevesinde "Müslüman'ın diğer Müslüman'a güvenmesi gerektiğini belirten Duman, şöyle devam etti:
"Ama 'bu helal' denilerek satılan etlere ilişkin bir tereddüt varsa, marketten bunun belgesi istenmeli. Yine de tereddüt ortaya çıkmışsa Müslümanlar bu kez bulunduğu çevredeki İslami sivil toplum kuruluşları ve cami dernekleri vasıtasıyla bir grup oluşturarak bizzat ilgili kesimin yapıldığı yerde inceleme yapmalılar."
Etin helal olması için, İslami esaslara göre eti yenebilen hayvanların yine İslami usullerle kesilmesi gerektiğini vurgulayan Duman, "Bu da temiz, hijyenik ortamda Müslüman bir kişinin, 'Bismillahi Allahü Ekber' diyerek hayvanı boğazlamasıyla olur. Hayvanı öldürmeden, şoklamadan bizzat kanı akıtılarak boğazının kesilmesi gerekir" dedi.
Duman, Müslümanların yaşadıkları ülkelerde tükettikleri et konusunda hassas davranmalarının, üretim merkezlerini incelemelerinin, helal üretim yapan mezbahalardan alışveriş yapmalarının, bulundukları yerdeki Müslümanların ekonomik gelişimi, yardımlaşmaları, dayanışmaları ve kendi sektörlerini kurmaları bakımından önem taşıdığını söyledi.

[PAGE]

"'Helal etlerin' yüzde 60'ı helal değil"
ABD'nin doğusundaki en büyük helal et kesim tesislerinden birinin sahibi olan Ali Küçükkarca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, helal et sertifikası veren kurumların birçoğunun güvenilir olmadığını söyledi.
Küçükkarca, ABD'de büyük bir Müslüman toplumunun yaşadığını ama çoğunun et alırken, etlerin nerelerde ve nasıl kesildiğine dikkat etmediğini anlattı.

Bu konuya hassasiyet gösteren Müslümanların da bazı firmalar tarafından yanıltıldığını savunan Küçükkarca, "New York ve New Jersey'de helal sertifikasıyla satılan etlerin yüzde 60'ı helal değildir diyebiliriz. Ve buna bazı Türk kasaplarını da dahil edebiliriz" dedi.
Müslümanların, "helal gıda" levhası olan her marketten helal et satın alabildiğini zannetiğini kaydeden Küçükkarca, bazı market ve restoranların, helal gıda satış sertifikası veren ve ciddi anlamda kontrolünü yapmayan kuruluşlara aidat ödeyerek, helal gıda sertifikası aldıklarını, Müslüman toplumunu yanılttıklarını belirtti.
Küçükkarca, "Bunları halkımıza anlatmak için, bilmiyorum ne yapmamız gerekiyor. Belki camilerde imamların, 'Alışveriş yaptığınız dükkanlara dikkat edin' mi, demesi lazım? Ya da 'Etinizi nereden aldığınızı sorgulayın' mı, demesi lazım? Bilmiyorum ama halkımızın yediği etlerin hepsi helal değildir" diye konuştu.

20130507.143444_ozl-abd-et-(5)_2132749.jpg

Helal tavuk kesimi
Ali Küçükkarca, Müslümanların sadece etin değil, aynı şekilde tavuğun kesiminin de helal olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Ben şu ana kadar, 'Helal tavuk kesiyorum' diyen şirket görmedim. Biz dört sene önce başladık bu helal tavuk kesim işine. Bizim kestiğimiz tavuk, Müslümanlar tarafından, İslami kurallara uygun olarak kesilir. Aynı şekilde et, sığır koyun, kuzu aynı şekilde Müslüman tarafından İslami kurallara uygun şekilde kesimi yapılır" dedi.
ABD'de helal kesimlerin kontrolünü yapan İslami kuruluşlar olduğuna dikkati çeken Küçükkarca, "Bunların içinde en güvenilir, en büyüğü olan 'Shari'ah Board of America'dır. Bu kurumun sertifika verdiği kuruluşlar, mezbahaneler, kesinlikle helal et satan ve kesen yerlerdir. Ama bunların yanı sıra aidat almak için, helal olmayana da helaldir diye sertifika veren yerler de var" diye konuştu.
Küçükkarca, ABD'de helal et kesimini denetleyen kontrol memurları olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yahudilere de aynı şekilde kontrol memurları tayin edildi. Yahudilere tahsis edilen memurlar, bütün dükkanları mezbahaneden itibaren kontrol ederler. Ama Müslümanlar için tayin edilen memurlar hiç bir işlem yapmazlar, dükkanlara gitmezler, kontrol etmezler. Çünkü Müslüman toplumu bu kontrol memurlarından herhangi bir talepte bulunmuyor."