"125 milyar dolarlık ihracat hedefini aştık”

Bakan Tüzmen, 2009 yılında bütün dünya pazarlarında çok çetin bir rekabet yaşanacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 22 Aralık 2008 itibariyle bu yıl için belirlenen 125 milyar dolarlık ihracat hedefinin aşıldığını bildirdi.

Tüzmen, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen geleneksel yılbaşı etkinliğinde yaptığı açıklamada, dünyada yaşanan krizin sonucu olarak dünya pazarlarında hesaplanmayan bir daralma yaşandığını, bunun sonucu olarak son aylarda ihracatın gerilediğini ancak, buna rağmen ihracat hedefinin aşıldığını söyledi.

İhracatta program hedefinin 119 milyar dolar olduğunu anımsatan Tüzmen, "Ama biz ihracatçılarımızla 125 milyar dolar hedef koyduk. 2008 ihracat hedefi olan 125 milyar doları 22 Aralık itibariyle aştık. 1 Ocak - 25 Aralık arasında gerçekleştirdiğimiz ihracat 125 milyar 786 milyon dolara ulaştı" dedi.

Yılbaşından bu yana en büyük ihracat kalemlerinin 24 milyar 517 milyon dolarla taşıt araçları ve yan sanayi, 19 milyar 191 milyon dolarla demir-çelik ürünleri ve 15 milyar 442 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon olduğunu kaydeden Tüzmen, bu dönemde ihracat artışının da yüzde 21,4 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi.

Dünyada yaşanan krizin devam etmesi halinde 2009 yılının çetin bir yıl olacağını, buna karşı hazırlık yaptıklarını ifade eden Tüzmen, şunları kaydetti:

"Dünya pazarlarında yaşanan daralma sadece bizim değil bütün ülkelerin sorunu. Nitekim 2008 yılının son aylarında dünyadaki bütün ülkelerin ihracatlarında önemli düşüşler yaşanmıştır. Çin'in, Almanya'nın, Hindistan'ın, Japonya'nın ihracatında önemli düşüşler yaşanıyor. 2009 yılında dünya ticaretinde yüzde 2,1 oranında daralma bekleniyor. Bu nedenle 2009 yılında bütün dünya pazarlarında çok çetin bir rekabet yaşanacak. Bütün sektörlerde acımasız bir rekabet yaşanacak. Bizler bu rekabette başarılı olmak için uğraş veriyoruz. İhracatçılarımız dünyadaki gelişmelerin bilincinde. Türk ihracatçıları bu acımasız rekabette kaliteli ürünleriyle, siparişlerini zamanında yerine getirmesiyle, modasıyla, markasıyla, güvenirliği ile başarılı olacaklardır."