"2016'ya sağ ayağımızla gireceğimizi düşünüyorum"

WCF Onursal Başkanı Rona Yırcalı, Bekleme yılı olan 2015'in ardından özellikle ekonomide önemli adımların atılacağı bir yıl bekliyoruz. 2016'yı büyüme yılı olarak kabul etmeliyiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Onursal Başkanı Rona Yırcalı, bütün zorluklara rağmen 2016'ya iyi bir adımla girileceğine inandığını belirterek, "Bekleme yılı olan 2015'in ardından özellikle ekonomide önemli adımların atılacağı bir yıl bekliyoruz" dedi.  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu üyesi de olan Yırcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015'in hem Türkiye hem de dünya adına sosyal ve ekonomik açıdan zor bir yıl olduğunu söyledi. 

Dünyanın bazı ülkelerde yaşanan olayların devamında çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini vurgulayan Yırcalı, özellikle Türkiye'ye yönelik göçün 2015 yazında en yüksek seviyelere ulaştığını anlattı. 

Ekonomik anlamda Çin'de yaşanan sıkıntının global anlamda tesir ettiğini vurgulayan Yırcalı, petrolün 140 dolarlardan 36 dolar seviyesine inmesinin de küresel anlamda etkili olduğunu aktardı. 

Çin'de ve batı ülkelerinde sorunlar yaşanırken ABD'nin durumunda iyileşme görüldüğünü belirten Yırcalı, "Fed'in faizleri yükseltme zamanı gelmiştir. Niçin gelmiştir? ABD ekonomisi iyi bir yere geldi. Bu durum, birçok ekonomiyi yakından ilgilendiriyor" dedi. 

Türkiye'nin geçen yıl hiçbir ekonominin kolay kaldıramayacağı iki seçim geçirdiğini ifade eden Yırcalı, şöyle konuştu: 

"Bunlarında her biri oldukça hararetli ve oldukça değişken neticeler veren ve tabii ki ülkenin yapısı bakımından çok değişik istikamet alan iki seçim oldu. Bir yılda iki genel seçim hangi ülkede yapılsa büyük zorluklara neden olabilir ama biz bunu büyük bir zorluk olmadan geçirdik. Yeni bir hükümet kuruldu, tek başına 4 yıllık bir hükümetin kurulması bakımından oldukça şanslıyız. İki seçim arasında hazirandan kasıma kadar bir boşluk oluştu. Şimdi ise 2016'ya daha iyi bir şekilde giriyoruz." 

Irak'taki olumsuzluklar, Suriye'de yaşananlar ve Rusya ile ilişkiler açısından bakıldığında Türkiye'yi zor bir 2016'nın beklediğini anlatan Yırcalı, Türk hükümetinin tüm iyi niyetli yaklaşımlarına rağmen Rusya'dan sert açıklamalar geldiğini söyledi. 

"Bütün zorluklara rağmen 2016'ya iyi bir adımla, sağ ayağımızla gireceğimizi düşünüyorum" diyen Yırcalı, bekleme yılı olan 2015'in ardından özellikle ekonomide önemli adımların atılacağı bir yıl beklediklerini aktardı.