"25 üniversite hastanesinde döner sermaye ödemeleri eksik veriliyor"

Türk Sağlık-Sen'in iddiasına göre söz konusu hastaneelerde çalışanların aylık 107-288 YTL arasında kaybı var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk Sağlık-Sen tarafından, üniversite hastanelerindeki döner sermaye ödemeleri ile ilgili yapılan araştırmada, 25 üniversite hastanesinde döner sermayelerin eksik ödendiği, çalışanların aylık 107-288 YTL arasında kayıpları bulunduğu öne sürüldü.

Türk Sağlık-Sen'den yapılan açıklamada, Ekim ayında yürürlüğe giren, üniversite hastanelerinde döner sermaye oranlarını yüzde 100'den yüzde 150'ye çıkararak, Sağlık Bakanlığı personeliyle aynı düzeye getirilmesini ve sözleşmeli personele de döner sermaye ödenmesini öngören, YÖK Kanunu'ndaki değişikliğin hangi üniversite hastanelerinde uygulandığını belirlemek üzere gerçekleştirilen araştırmaya yer verildi.

Araştırmaya göre, Hacettepe, Gazi, Osmangazi, Gaziantep, Sütçü İmam, 19 Mayıs, Cumhuriyet, Yüzüncüyıl, Düzce ve Harran Üniversitesi hastanelerinin döner sermaye oranlarını yüzde 100'den ödeyerek, eski kanuna göre hareket ettiği belirtildi.

Ankara, Pamukkale, Trakya, Ege ve Karadeniz Teknik Üniversitesi hastanelerinde ise yüzde 70 ile 90 arasında döner sermaye payı ödenerek, çalışanlara eski kanunun öngördüğü oranların bile altında ödeme yapıldığı ileri sürüldü.

Akdeniz, Atatürk, İnönü, Çukurova, Dicle, Kocaeli, Tokat Gaziosmanpaşa, Celal Bayar, Erciyes, Zonguldak Karaelmas hastanelerinin ise yüzde 100 ile yüzde 140 arasında döner sermaye ödedikleri, ancak bu oranların da yasada öngörülenin altında olduğu kaydedildi.

Araştırmada, bu durumda toplam 25 üniversite hastanesinde döner sermayelerin eksik ödendiği savunuldu.

6 hastanede uygulama 'doğru'

Araştırmaya göre, Afyon Kocatepe, Mustafa Kemal, Süleyman Demirel, Dokuz Eylül, Selçuk ve Bursa Uludağ Üniversitesi hastanelerinin yüzde 150 oranında döner sermaye ödeyerek, kanuna uygun hareket ettikleri bildirildi.

Araştırmada ayrıca, üniversite hastanelerinde görev yapan personelin eksik döner sermaye ödemesinden dolayı yaşadıkları gelir kaybına da yer verildi.

Açıklamada, kanun uygulanmadığı için üniversitede görevli sağlık çalışanlarının ayda 107-288 YTL arasında kayba uğradığı kaydedildi.

Buna göre, üniversite hastanesinde görev yapan bir pratisyen hekim, Sağlık Bakanlığı'nda görev yapan meslektaşından 288, hemşire ve ebe 266, teknisyen 214, sağlık memuru 170, memur 121, hasta bakıcı ise 107 YTL eksik döner sermaye ücreti alıyor.

Araştırmayı değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, üniversite hastanelerinde görevli çok sayıda personele eksik döner sermaye ödenirken, sözleşmelilere döner sermaye ödenmemekte ısrar edildiğini ileri sürdü.

Yasanın takipçisi olacaklarını belirten Kahveci, "Üniversite hastanesi personeli yine mağdur edilmeye devam edilirse, en kısa zamanda üniversite hastaneleri ve yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunup, dava açacağız" dedi.