"AB en iyi tasarımcılar listesinde 2. sıradayız"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye İnovasyon Haftası açılışında konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL  - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2010'da Türkiye'nin yaklaşık 31 bin tasarım başvurusu bulunduğunu belirterek, "2011'de bu sayı yüzde 20 artarak 36 bin 578'e ulaştı. Yine ülkemiz, AB'de en iyi tasarımcılar listesinde 2. sıraya yerleşmiştir. Bu tasarımlar ve buluşlar tozlu raflarda kalmayacak ve sanayicilerimiz bunlara sahip çıkacak" dedi.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Arçelik ve Türkiye Ekonomi Bankası'nın (TEB) katkılarıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinde konuşan Çağlayan, TİM'in bünyesindeki 55 bin ihracatçı ordusunun ihracat yapmakla kalmadığını, Türkiye ekonomisinin büyümesine de katkı verdiklerini söyledi.
 
Çağlayan, ihracatçıların, dünyanın her yerinde yeni pazar arayışlarıyla da kalmayarak, 2023 için son derece önemli olan 500 milyar dolarlık mal ihracatını hedef koyduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Artık ihracatçılarımız, ihracatımızın araştırma geliştirme, inovasyon ve yüksek katma değer ile teknolojiden daha fazla pay alarak, ihracatın kalitesinin yükseltilmesi noktasında önemli bir sorumluluğu üstleniyor. Bir taraftan da İnovasyon Haftasını gerçekleştiriyor. 151,5 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştiren ve ihracat yapmış olduğumuz pazarların yüzde 75'ten fazlasında yaşanan ekonomik ve siyasi krizlere rağmen Türkiye'nin ihracat bayrağını taşıyan 55 bin ihracatçıya teşekkürlerimi sunuyorum."
Çağlayan, bugün artık sanayicinin bakış açısının değiştiğini belirterek, "Türkiye son 10 yılda çok önemli değişim ve dönüşüme uğradı. Bundan 10 yıl öncesine kadar sanayicinin gündeminde 'inovasyon, Ar-Ge, yüksek katma değer ve yüksek teknoloji' kelimeleri yoktu. Çünkü sanayicinin inovasyon ve Ar-Ge'ye ihtiyacı da yoktu. Yüksek gümrük duvarlarıyla adeta sanayicinin ilerlemesini engelleyen bir yapı vardı. Yüksek enflasyonun olduğu, sanayiciyi adeta sanal dünyada yaşatan bir durum vardı. Ne zaman ki Türkiye AK Parti iktidarı ile tanıştı, enflasyonu tek haneli bir noktaya getirdi, işte sanayici o gün inovasyon, Ar-Ge ve yüksek katma değeri anlamaya başladı" diye konuştu.
Sanayiciden inovasyon yönünde bir talep gelmediği için üniversitelerin de sanayici ve sanayiye bu anlamda destek vermediğini belirten Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün Türkiye teknolojik anlamda birbiriyle yarışacak yeni tasarımları gerçekleştiren bir yapıya kavuştu. Artık Türkiye bir dünya ülkesi oldu. Kolay değil bugün dünyanın 16. ekonomisi olmak. Türkiye bu başarıyı daha fazla artırma çabasındadır. Adeta tüm dünyaya meydan okuyan Ar-Ge teşvik yasasını çıkarttık. Yeni teşvik sistemimizle 'hangi yatırımı yaparsan yap destekleriz' mantığından çıktı. Türkiye önemli bir makas değişikliğine girdi. Seçici olmaya karar verdi. Yeni teşvik sistemi, yüksek teknoloji, ve inovasyonu olmazsa olmaz kabul eden bir yapıya dönüştü.
Geçmişte Türkiye'nin bir sanayi stratejisi olmadı ve teşvik sistemi buna hizmet vermediği için sanayici büyük zorluklar yaşamıştır. Ancak şimdi Türkiye yatırımcısı ve diğer unsurlarıyla tasarımın önemini anladı."
 
Bakan Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olduğu toplantılarda kısa konuşmaya çalıştığına vurgu yaparak, "Sayın Başbakanım biliyorsunuz ben çok kısa konuşmayı bilmiyorum. Bu da benim için inovatif bir gelişmedir" dedi.
Türkiye'nin endüstriyel tasarım başvurularında Avrupa'nın en çok başvuru yapılan ilk 3 ülkesinden biri olduğuna işaret eden Çağlayan, "2010'da Türkiye'nin yaklaşık 31 bin tasarım başvurusu bulunurken, 2011'de bu sayı yüzde 20 artarak 36 bin 578'e ulaştı. Yine ülkemiz, AB'de en iyi tasarımcılar listesinde 2. sıraya yerleşmiştir. Bu tasarımlar ve buluşlar tozlu raflarda kalmayacak ve sanayicilerimiz bunlara sahip çıkacak. İnşallah 2023 hedeflerini 2023'ten önce yakalayacağız" dedi.