"Afyonkarahisar'da arsenik sorunu yok"

Bakan Eroğlu suyundaki arsenik oranının itrede 10 mikrogramın altında olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'da içme suyundaki arsenik oranı ortalamasının litrede 10 mikrogramın altında olduğunu belirterek bu konuda bir sıkıntı olmadığı belirtti.

Eroğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nce (TÜSİAD) düzenlenen "Sürdürülebilir Su Yönetimi Konferansı"nın açılışında yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Eroğlu, "Afyonkarahisar'daki içme sularında arsenik bulunduğuna yönelik haberler ve bölgedeki son durumun" sorulması üzerine, "bu konunun saptırıldığını, konu hakkında gerekli açıklamanın yapıldığını" bildirdi.

Afyonkarahisar Belediyesinin Sağlık Bakanlığına yazı yazarak birkaç kuyuda 10 mikrogram/litreden daha yüksek derecede arsenik olduğunu ve bu konuda ne yapacağını sorduğunu anlatan Eroğlu, belediyenin aynı zamanda bu kuyuları kapattığını, geri kalan kuyu sularını bir araya toplayarak 10 mikrogramdan daha küçük oranda, 7 mikrogram/litre oranındaki arsenik düzeyiyle halka verdiğini kaydetti.

Afhonkarahisar'da inşa edilen Akdeğirmen barajını 29 Ekim 2008 tarihinde hizmete açacaklarını, bu barajda su tutmaya başladıklarını anlatan Eroğlu, "Akdeğirmen Barajı sayesinde yer altı sularıyla içme suyu gibi alanlara su verilmeyecek. Herhangi bir sorun yoktur. Maalesef İzmir'de böyle bir durum olunca ve halktan gizlenince, ben de Afyonkarahisar milletvekili olduğum için böyle bir polemiğe girmişler" diye konuştu.

Eroğlu, "Afyonkarahisar'da bir sıkıntı yok. İçme suyundaki arsenik oranı ortalaması neticede 10 mikrogram/litrenin altındadır" dedi.

50 milyar dolarlık bir yatırım pastası var

"Özel sektörün şebeke hizmetlerinde yatırım imkanlarına" ilişkin bir soru üzerine Eroğlu, bu alanda özel sektör için büyük bir yatırım pastası olduğunu dile getirdi.

Eroğlu, bu konuda oldukça geniş müracaatlar olduğunu ve kendilerini de bu durumun memnun ettiğini belirtti. İkinci yatırım alanının sulama yatırımları olduğunu kaydeden Eroğlu, 4 milyon hektarlık bir alanın sulanması gerektiğini, burada 15-20 milyar dolarlık bir yatırım pastası olduğunu söyledi.

Şebeke suyuna yatırım konusunda 4-5 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı olduğunu belirten Eroğlu, 81 il için planlama yaptıklarını, sulama ve hidroelektrik santralleri kadar olmasa da bir miktar ihtiyacın bu konuda da olduğunu söyledi.

Eroğlu, "Bu konuda, 25 milyar dolar hidroelektrik santralleri, 20 milyar dolar sulama yatırımları ve yaklaşık 5 milyar dolar da içme suyunda yapılabilecek yatırımlar olmak üzere, aşağı yukarı 50 milyar dolarlık bir yatırım pastası var. Özel sektörün devreye girmesi isabet olur diye düşünüyorum" diye konuştu.