"Akıllı" KOBİ'lere 5 milyon euro hibe

İnternet ekonomisinin gelişimine katkı verecek KOBİ'lere 5 milyon euroya kadar hibe verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa Birliği (AB), gündelik hayatı daha "akıllı" hale getirecek "Geleceğin İnterneti" projelerini hazırlayacak KOBİ'lerin katılacağı konsorsiyumlara, proje başına 5 milyon euroya kadar hibe desteği verecek.

İnternet teknolojilerinin hayatın içerisinde daha fazla yer alması amacıyla hazırlanacak projelere, Türkiye'deki koordinasyonu Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülen AB 7. Çerçeve Programı'nın Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanından toplam 130 milyon euroluk fon sağlanacak.

Proje çağrıları kapsamında Ar-Ge, Eşgüdüm ve Destek Eylemi projelerine internet kullanım alanlarındaki servis ve uygulamaların geliştirilmesine yönelik hibe desteği verilecek. Çağrıdan, yazılım alanında yer alan KOBİ'ler başta olmak üzere özel sektör firmalarının da ağırlıklı olarak yararlanması bekleniyor.

Projeyle hizmetler akıllı hale gelecek

Proje kapsamında daha geleneksel yollarla yürütülen sağlık, ulaşım, çevre izleme ve enerji yönetimi gibi "karmaşık" kamu altyapıları, internet teknolojisiyle "akıllı" hale gelecek.
Projeyle aynı zamanda, internet kullanım alanlarında yenilikçi servis ve uygulamalar, yenilikçi bilişim uygulaması gerçekleştiren toplulukların bir araya getirilmesi ve bu konuda sürdürülebilir bir ekosistem olması da amaçlanıyor.

Proje başına 3-5 milyon euro arasında hibe desteği

Dünyanın önde gelen ülkelerinin araştırma ajandalarında yer alan, ABD, Japonya, Kore ve Çin gibi ülkeler için stratejik öncelik haline gelen "Geleceğin İnterneti" projesi kapsamında başarılı olan 20-25 projeye, 3-5 milyon euroya kadar destek verilecek.
Türk kuruluşları ve araştırmacılar, Avrupalı paydaşlarıyla çok ortaklı ve çok uluslu projelerle katılım gerçekleştirebilecek.

Türk katılımcılar önceki fazlarda başarılı oldu

Geleceğin interneti konusundaki projeler Avrupa Komisyonu tarafından 3 aşamalı bir program mantığıyla fonlanıyor. Türk firmaları ilk 2 aşamada aktif olarak yer aldı ve önemli başarılar elde etti.
Önceki fazlarda fonlanan projeler şöyle:
"Kamu alanında kullanılan çevresel verilerin toplanması, gıda zincirinin daha akıllı hale getirilmesi, elektrik verimliliğinin artırılması ve yönetilmesi, kırsal alanlarda kamu altyapılarının daha akıllı ve verimli hale getirilmesi, oyun teknolojileri ve elektronik medya teknolojileri, uluslararası lojistik sektöründe verimliliği artırma, ulaşım alanının akıllı hale getirilmesi, kırsal alanın güvenliğinin sağlanması."
Bilişim alanında çalışan KOBİ'ler, KOBİ ekosistemleri (şemsiye kuruluşlar, sektörel dernekler), büyük sanayi kuruluşları ve akademisyenlerin katılabileceği proje, 16 Mayıs 2013 tarihinde açılacak, projenin kapanış tarihi ise 10 Aralık 2013 olacak.
Bu arada, çağrı konusunda Türkiye'deki ilgili kesimleri ilk elden bilgilendirmek ve bu alanda çalışan tüm paydaşlardan ulusal bir ekosistem kurmak amacıyla İstanbul'da 11 Nisan'da bilgilendirme toplantısı düzenlenecek.