"Bakanlar Kurulu kararı ile gecikme zammı oranı düşürülmeli"

TESK Genel Başkanı Palandöken, gecikme zamları için af çıkarılması gerektiğini kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bakanlar Kurulu kararı ile gecikme zammı oranının düşürülmesi ve birikmiş vergi borçlarının gecikme zamları için af çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, Merkez Bankası faiz oranının yüzde 9,75 seviyesine gerilemesine rağmen devletin kendi alacaklarına uyguladığı gecikme faiz oranının yüzde 30 seviyesinde olduğunu ifade etti.

"Bono faizlerinin yüzde 12 seviyesinde olduğunu, yıllık enflasyonun üretici fiyatlarında eksiye düştüğünü" anlatan Palandöken, "Ama devletin kendi alacağına uyguladığı faiz oranı yüzde 30. Buna artık 'dur' denmeli. Bakanlar Kurulu kararı ile bu faiz oranı düşürülmeli. Aksi halde özel bankalara faizleri düşürmeleri yönünde bir gelişme beklenemez" görüşünü dile getirdi.

Bankaların mevduat faizleri yüzde 8-11 arasında

Özel bankaların uyguladığı yüksek faiz oranlarını eleştirdiklerini belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası faizleri yüzde 9,75 ile tek haneye düştü. Bankaların mevduat faizleri yüzde 8-11 arasında. Bono faizleri yüzde 12 seviyelerinde. Yıllık enflasyon üretici fiyatlarında eksiye düştü. Devletin kendi alacaklarına uyguladığı faiz hala yüzde 30. Devlet, kamu alacaklarının enflasyon karşısında erimesinin önüne geçmek için gecikme faizi ve gecikme zammı alıyor. Ancak vergi borçlarına uygulanan faiz ceza niteliğine dönüştü. Yıllık enflasyon üretici fiyatlarında eksiye düştüğü halde devlet, kamu alacaklarına hala yüzde 30 faiz uyguluyor. Taksite bağlanan kamu alacakları için de yıllık yüzde 24 oranında tecil faizi alınıyor."

Kamu alacaklarına uygulanan gecikme zammının düşürülmesi için yasa değişikliğine gerek bulunmadığını ifade eden TESK Başkanı, Bakanlar Kurulunun, gecikme zammı oranlarını değiştirmeye yetkili olduğunu kaydetti.

"Yüksek gecikme zammından dolayı ödenmeyen vergi borçlarının kartopu gibi büyüdüğünü" dile getiren Palandöken, "Esnaf ve sanatkarlar, kredi kartı borçlarından sonra bir de vergi borçlarından dolayı büyük sıkıntı yaşıyorlar. Gecikme zamları vergi cezası niteliğinde oldu. Bu sorunun çözümü için öncelikle birikmiş vergi borçlarının gecikme zamları için af çıkarılması ve gecikme zammı oranının da en kısa zamanda makul seviyelere düşürülmesi gerekir" görüşünü ifade etti.