"Bu yıl Çin'i geride bırakacağız"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, yılın ilk 6 ayında sektör ihracatının 758 milyon dolardan 950 milyon dolara yükseldiğini belirterek, "2012'yi 2 milyar dolar ile kapatacağımıza inanıyorum. 2012 yılında ihracatın 2 milyar dolara ulaşmasıyla 1,9 milyar dolar ihracatı bulunan Çin'i geride bırakacağız" dedi.

Yılmaz, dünyanın en fazla halı ihracatı yapan ülkeleri arasında dördüncü sırada yer alan Türk halı sektörünün, küresel krize inat ihracatı artırmaya devam ettiğini belirterek, Avrupa pazarında yaşanan daralmaya karşın Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarındaki yüksek oranlı artış, sektörün 2023 ihracat hedeflerini revize ettirdiğini kaydetti. Sektörün yönünü tasarıma, markalaşmaya ve katma değeri yüksek üretime çevirdiğini aktaran Yılmaz, "Yılın ilk 6 ayında sektör ihracatı 758 milyon dolardan 950 milyon dolara yükseldi. 2012'yi 2 milyar dolar ile kapatacağımıza inanıyorum. İhracat kaydı olmayan yolcu beraberinde satılan 850 milyon dolarlık el halısı da sektörün performansını artırıyor. 2012 yılında ihracatın 2 milyar dolara ulaşmasıyla, 1,9 milyar dolar ihracatı bulunan Çin'i geride bırakacağız. Biz halının metrekaresini 7 dolardan satıyoruz. Oysa Belçika'nın satış fiyatı 150-300 avro arasında bulunuyor. Bundan sonraki hedef, tasarımla, markalaşmayla ve katma değeri yüksek ürünlerle Belçika'yı da zorlamak" ifadelerini kullandı.

Ortadoğu ve Afrika ihracatı tetikledi

Yılmaz, halı ihracatında özellikle Ortadoğu ve Okyanus ülkelerinde önemli artışlar olduğunu aktararak, "Yılın ilk altı aylık döneminde ihracatımızda yüzde 30'un üzerinde bir artış oldu. Bu dönemde ana pazarımız Suudi Arabistan'da yüzde 55'lik bir artışla 188 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik" dedi.

Afrika'nın önemli bir pazar haline dönüştüğünü belirten Yılmaz, şunları anlattı: "Arap baharının yaşandığı Libya'ya olan ihracatımız yüzde 1020 seviyesinde artarak, 70 milyon dolara yükseldi. Libya'nın yanında Mısır, Fas gibi ülkelerde halkın harcamaları yeniden eski düzeyine geldi. İnşaat sektöründe de yaşanan canlanmaya bağlı olarak, bu bölgede ihracat büyük oranda artış gösterdi. İlk altı ayda yüzde 75 artarak, 43 milyon dolara ulaşan Irak pazarı bu dönemde de bizim için önemini koruyor. Türk halı sektörü için önemli bir pazar olan ABD'ye ihracat yüzde 23 artarak, 90 milyon dolara ulaştı. Avrupa'daki ekonomik krize bağlı olarak kemer sıkma politikaları el halıcılığını olumsuz etkiledi. Bu dönemde el halı ihracatımızda İngiltere'de yüzde 52'lik, İspanya'da yüzde 30'luk düşüş yaşarken, sadece en önemli pazarlarımızın başında gelen Almanya'da yüzde 5'lik bir artış oldu."

Halı hastanesi kurulması planlanıyor

İhracatının yanında sektörün 55 bin kişiye istihdam sağladığını ifade eden Yılmaz, "Ekonomi Bakanlığı'ndan müsaade alabilirsek sektörün hem ihracatını hem de istihdamını yükseltecek bir projemiz var. Halı hastaneleri kurarak ithal ettiğimiz halıları onaracağız. Sektörde katma değeri yüksek ürünün kazandırılmasını sağlayarak, bu halıları tekrar Avrupa'daki tüccarlara göndermek yerine biz kendimiz satacağız. Böylelikle hem istihdamımızda 100 bini görebiliriz. Hem de el halısında 1 milyar dolarlık ek ihracat şansımız olur" ifadelerini kullandı.

İbrahim Yılmaz, sektördeki düşüşlerin önüne geçmek ve ihracatı artırmak amacıyla tasarım yarışmalarına ve fuarlara büyük önem verdiklerini aktararak, "2012'de birlik öncülüğünde Shanghay'da düzenlenen fuardan büyük başarıyla döndük. Fuara yeniden katılmak için firmalardan yoğun talepler geldi. Biz de Domotex firmasıyla birlikte son altı yıldır Dubai'de düzenlenen fuarı İstanbul'a getirdi. Bu yıl altıncısını düzenledikleri tasarım yarışmasının finalini de 8 Kasım'da başlayacak fuarın gala gecesinde yapacağız. Hedefimiz sektöre uluslararası düzeyde tasarımcı yetiştirmektir. Domotex Middle East İstanbul Fuarı'nda çifte mutluluk yaşayacağız. Fuarda tasarım yarışması için özel bir alan oluşturacağız" dedi.





 

Bu konularda ilginizi çekebilir