"Denizli leblebisini" İspanyollar tüketti

Türkiye'nin leblebi üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Denizli, bu yılın ilk 9 ayında en çok leblebi ihracatını İspanya'ya gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
DENİZLİ  - Türkiye'de yıllık 30 bin ton leblebi üretiminin tek başına yüzde 80'ini karşılayan Denizli'den, bu yılın ilk 9 ayında en çok leblebi ihracatını bin 300 tonla İspanya'ya gerçekleştirildi.
Denizli Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, Türkiye'de yılda 30 bin ton civarında leblebi üretildiğini, bunun 24 bin tonunun Denizli'de yaklaşık 500 firma tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.
Denizli'deki yıllık leblebi üretiminin yaklaşık 7 tonunun doğrudan ihraç edildiğini, kalan 17 bin tonunun da başka illerdeki firmalarca yurt içi ve yurt dışına pazarlandığını ifade eden Tefenlili, Denizli'den doğrudan yapılan yaklaşık 7 bin tonluk leblebi ihracatından ülke ekonomisine 14 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını kaydetti.
 
İspanyolların tercihi Denizli leblebisi oldu
 
Tefenlili, bu yıl da ilk 9 ayda Denizli'den 9,5 milyon dolar değerinde yaklaşık 4 bin 500 ton leblebi ihracının gerçekleştirildiğini belirtti.
Bu dönemde yapılan ihracatta, İspanya'nın bin 300 tonluk alımla ilk sırada yer aldığını dile getiren Tefenlili, şunları söyledi:
"Yılın ilk 9 aylık döneminde İspanya haricinde Yunanistan'a 955, Tunus'a 864, İtalya'ya 508 ton leblebi ihraç ettik. Bu ülkelerin yanı sıra daha düşük miktarlarda Lübnan, İsrail, Lübnan, Makedonya, ABD, Endonezya, İran, Avustralya, Kanada, Almanya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Filistin, Bulgaristan, Hollanda, Belçika, Malezya, KKTC, İngiltere, İsviçre, Avusturya, Kazakistan gibi ülkelere de leblebi ihracatı söz konusu."
Bu konularda ilginizi çekebilir