"Dövizde temkinli olmakta fayda var"

MB Başkan Yardımcısı Başçı, bankaların kur hareketlerinden çok etkilendiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türk Lirası'na güvenilmesi ve dövizde daha temkinli olunması gerektiğini belirten Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erdem Başçı, Türk Lirası'na dönüşün hızlandığını kaydederek, 20 milyar YTL düzeyinde Türk Lirası'na dönüş olduğunu açıkladı.

Active Academy'nin düzenlediği "Küresel Kriz ve Türkiye" başlıklı 6. Uluslararası Finans Zirvesi'nde söz alan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erdem Başçı, Türk Lirası'nda her türlü kolaylığı sağlayacaklarını, ancak döviz likiditesinde dikkatli davranacaklarını belirterek, "Fonlamada kısıtlama yapmadık, piyasayı fonluyoruz. Mayıs ayından beri piyasaya fon sağlamaya başladık. Talep edilen tüm likiditeyi Türk Lirası olarak veriyoruz" diye konuştu. Teknik faiz indiriminin 2009'da yapılacağına işaret eden Başçı, bunu daha erkene de çekebileceklerini vurguladı.

Döviz depo faizinin düşürülmesi

Döviz likiditesi konusunda Merkez Bankası'nın aldığı önlemleri aktaran Başçı, "Döviz depo piyasasını açtık. Bankaların döviz depo işlem limitlerini artırarak, bunu 5.4 milyar dolardan 10.8 milyar dolara çıkardık. Dalgalı kur rejimiyle uyumlu olmak amacıyla, günlük döviz satım ihalelerine başladık."

Alınabilecek diğer önlemeleri de belirten Başçı, bu önlemlerin döviz depo işlemlerinin daha çok artırılması, döviz depo faizinin 'nihai borçlanma imkanı' göz ardı edilmeksizin düşürülmesi şeklinde olabileceğini kaydetti.

Türk bankacılık sisteminin likidite açısından durumunun çok kötü olmadığına dikkat çeken Başçı, "Bankalar, döviz likiditesi açısından krize nispeten hazırlıklı yakalandı. Bankaların açık pozisyonlarıyla ilgili yapılan düzenlemeler var, açık yüzde 20'yi geçemiyor. Dolayısıyla kur hareketlerinden bankalar çok etkileniyor" diye konuştu.