"Ekonomimiz hala çok kırılgan"
Krizin Türkiye için yeni bir sınav olduğunu belirten Faruk Eczacıbaşı, rekabet gücünün daha fazla azalmaması gerektiğine dikkati çekti
ANKARA - Türkiye'nin küresel bir krizin etkisine girmiş bulunduğunu belirten Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, "Bu kez krizin sebebi biz değiliz. Başkalarının krizine ortak olmak durumundayız" dedi.
Eczacıbaşı, "6. e-TR Ödülleri ve Kongresi"nin açılışında yaptığı konuşmada, 2001 krizi sonrasında yapılan yasal düzenlemelerin, yürürlüğe konulan yeni uygulamaların Türkiye'yi krizlere karşı biraz daha aşılı ve güçlü kıldığını belirterek, "Ama ekonomimiz hala küresel anlamda güçlü değil, çok kırılgan" dedi.
Eczacıbaşı, Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl yayımlanan Küresel Rekabet Endeksinde Türkiye'nin 134 ülke arasında 63. sırada bulunduğunu, geçen yıl ise 53. sırada olduğunu hatırlatarak, küresel krizin henüz sadece Amerika'da hissedilmeye başlandığı 2007 yılında Türkiye'nin 10 puan birden gerilediğini söyledi.
Ülkenin rekabet gücünün onun ne kadar hızlı bir ekonomiye sahip olduğunu gösterdiğini ifade eden Eczacıbaşı, rekabetçilik hızında bilginin de en önemli değerlerden biri olduğunu kaydetti.
Faruk Eczacıbaşı, içinde bulunulan kriz döneminin Türkiye için yeni bir sınav niteliğinde olduğunu belirterek, bu olumsuz ortama rağmen Türkiye'nin rekabet gücünün daha fazla azalmaması gerektiğine dikkati çekti.
Bunu, kamu ve özel sektörün birlikte, verimliliği artırmaya çalışarak, inovasyon ve Ar-Ge'den vazgeçmeden sağlayacağını kaydeden Eczacıbaşı, "Ülkemizde de ekonominin kan damarları finas sistemi ise, bilgi ve iletişim teknolojileri de sinir sistemidir" diye konuştu.
"e dönüşüm çalışmaları yavaşlamamalı"
Eczacıbaşı, kriz geldi diye Türkiye'nin "e-dönüşümü" için gerekli olan Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarında yavaşlanmaması gerektiğine vurgu yaparak, "Çünkü yavaşlarsak krizden çıktıktan sonra daha güçsüz oluruz" dedi.
"e dönüşümün" sadece bürokrasinin, devletin değil, bütün kamu ve özel kuruluşların verimli çalışmasını amaçladığını belirten Eczacıbaşı, verimli olmayan ekonominin kalkınamayan ekonomi olduğunu kaydetti.
Yalçındağ: ÖİV'nin indirilmesi olumlu etkiler yapar
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da, internet ve diğer bilişim teknolojilerinin yaygınlaşması sonucunda vatandaşların "e-devlet" uygulamaları ile sunulan hizmetleri kullanmayı alışkanlık haline getireceğini, bunun da maliyetlerin azalmasına ve verimliliğin artmasına yol açacağını söyledi.
Vatandaşların katılımının artırılmasının farkındalık düzeyi yüksek, eğitimli ve devletten "e-hizmet" talep eden vatandaşlarla mümkün olacağını ifade eden Yalçındağ, bunun için de internete ucuz ve kolay erişimin sağlanmasının gerekli olduğunu vurguladı.
Yalçındağ, "Bu noktada internete erişimdeki özel iletişim vergisinin indirileceği yönünde yapılan açıklama olumlu etkiler yaratacaktır" dedi.
Yalçındağ, kamu hizmetlerinin ortak platformda sunumunu hedefleyen "e-devlet kapısıyla" ilgili sürdürülen yoğun çalışmaların hızla tamamlanmasının da vatandaşların elektronik ortamda kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştırarak geliştirmesi bakımından önem taşıdığını kaydetti.
Türkiye'de "e-Dönüşüm Türkiye Projesiyle" bilgi toplumu stratejisinden, teknik alt yapı ve güvenliğe, insan kaynaklarının eğitiminden yasal alt yapıya kadar çeşitli alanlarda eylem planları hazırlandığını hatırlatan Yalçındağ, Türkiye'nin bu öncelikleri dikkate olarak gerekli ekonomik ve sosyal yatırımları yapmasının bilgi toplumuna ulaşma sürecini hızlandıracağını söyledi.