"En yüksek maaş Türk emeklilerde" sözüne tepki

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA – Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı ülkeleri örnek göstererek söylediği "Türkiye'deki emeklilikte alınan para OECD ülkeleri arasında en yüksek olandır" sözlerine tepki göstererek, "Sistem yüksek bürokratı korurken, düz memuru mağdur ediyor" dedi. 
 
Turbay, yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Şimşek'in 2013 yılı bütçe görüşmeleri sırasında yabancı ülkeleri örnek göstererek söylediği "Türkiye'deki emeklilikte alınan para OECD ülkeleri arasında en yüksek olandır" sözlerine tepki gösterdi. Şimşek'in verdiği örneklerle yapılan karşılaştırmanın teoride doğru olduğunu, ancak fiilen yaşananlara bakıldığında açıklamanın emekli vatandaşları üzdüğünü dile getiren Turbay, şunları ifade etti: 
 
"Türkiye'de mevcut olan emeklilik sistemi, sadece yüksek maaş alan bürokratları koruyan bir sistemdir. Çalışırken ek ücretlerle desteklenen memur maaşlarının tamamı emekli maaşlarına yansıtılmamaktadır. Bu durumda da yüksek maaş alan bürokratlar ile düz memurların emekli kesenekleri arasındaki fark, zaten bu çarpıklığı ortaya koymaktadır. Bilinen gerçek, bugün ülkemizdeki düz memur emeklilerinin ekonomik durumlarının hayli kötü olduğudur. Sayın Bakan'ın yapmış olduğu bu açıklama emeklilerimizi ve ailelerini üzmüş, yeniden milletvekili-bakan-emekli vatandaş maaş kıyaslamasını gündeme taşımıştır. Bunun önüne geçilmesi ve emeklilerimizin dünya standartlarında bir geçim ücretine fiilen de kavuşabilmeleri için öncelikle her türlü ek ücret kalemlerinin emekliliğe yansıtılması gerekmektedir. Yüksek bürokrat emekli keseneğiyle düz memur emekli keseneği arasındaki makas daraltılmalıdır. Maaş bağlama oranları ise eskiden olduğu gibi yine yüzde 70'e çıkartılmalıdır."