"Enerji teknolojisi açısından da dışa bağımlıyız"

Bakan Aydın, 2009 mali Yılı bütçe müzakereleri sırasında TÜBİTAK ile ilgili yöneltilen soruları yazılı olarak yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Devlet Bakanı Mehmet Aydın, enerji kaynağı ithalatının yanında, Türkiye'nin enerji teknolojileri açısından da büyük oranda dışa bağımlı olduğunu belirterek, TÜBİTAK'ın bünyesindeki mevcut enerji enstitüsünün özellikle son 5 yılda sanayi ile birlikte çalışarak özgün teknolojiler oluşturmaya başladığını belirtti.

Bakan Aydın, 2009 mali Yılı bütçe müzakereleri sırasında Bakanlığı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile ilgili yöneltilen soruları yazılı olarak yanıtladı. Türkiye'nin birinci derecede ithal enerjiye bağımlı bir ülke olduğu, TÜBİTAK'ın bu anlamda ciddi araştırmalar yapıp yapmadığı şeklindeki soruya Aydın, enerji ithalatına ayrılan maddi kaynakların bilinmekte olduğunu, bu durumu değiştirecek iki önemli araç bulunduğunu belirterek, bunlardan birinin enerji tasarrufu, diğerinin ise yerli kaynakları harekete geçirmek olduğunu ifade etti.

Aydın, güneş, hidroelektrik, rüzgar, Biyokütle ve jeotermal enerji konularında yapılacak faaliyetlerin önem kazandığına işaret ederek, Türkiye'nin linyit rezervleri konusunda da çalışmalar yapması gerektiğine dikkati çekti. Aydın, enerji kaynağı ithalatının yanında Türkiye'nin enerji teknolojileri açısından da büyük oranda dışa bağımlı olduğunu belirterek, mevcut ve geliştirilecek araştırma altyapısıyla bu teknolojileri geliştirmek ve yerli kaynaklardan artan oranlarda istifade etmek mecburiyetinde olduklarını ifade etti.

"Son 5 yılda özgün teknolojiler oluşturuldu"

Aydın, TÜBİTAK bünyesindeki mevcut Enerji Enstitüsü'nün özellikle son 5 yılda sanayi ile birlikte çalışarak özgün teknolojiler oluşturmaya başladığını belirterek şöyle devam etti:

"Bunlar arasında, Güneş Enerjisi alanında ısıtma ve elektrik üretimine yönelik altyapı, prototip ve süreç geliştirmeye yönelik Ar-Ge Projeleri ile maliyete uygun, ihracata yönelik ve yüksek nitelikli ürünler ortaya çıkartılmaktadır.

Rüzgar Teknolojileri alanında yapılan projelerle ülkemizde rüzgar enerji kullanım kabiliyetleri arttırılmıştır. Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Belirleme Projesi Rüzgar Çiftliği Fizibilitesi Projesi yapılmıştır.

Yenilebilir Enerji Kaynaklarından elde edilen enerjinin taşınabilir ve depolanabilir olarak kullanılmasına yönelik hidrojen enerjisi alanında çeşitli teknolojiler geliştirilmektedir. Bu kapsamda, Hidrojen Üretim/Dönüşüm ve Depolama Teknolojilerinin Geliştirilmesi, Hidrojen Teknolojileri Alanında Uluslararası Altyapı Projesi yapılmıştır."