"Eski model araçların hurdaya çıkarılmasının teşvik edilmesi şart"

UTAYSİB Başkanı Sünneli, iç pazarın canlanması için tedbirlerin devam etmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Başkanı Ferit Sünneli, "İç pazarı canlandırmak ve çevreyi kirleten araçların yerine yeni araç alımını teşvik etmek amacıyla, yaşlı ve eski model araçların hurdaya çıkarılmasının teşvik edilmesi şart" dedi.

Sünneli, yaptığı açıklamada, taşıt araçları ile bunların aksam ve parçalarını üreten otomotiv endüstrisinin, sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olduğunu, demir-çelik, diğer metaller, petro-kimya, lastik ve cam gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve özellikle bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisi konumunda bulunduğunu belirtti.

Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu aracı, otomotiv endüstrisinin sağladığını ifade eden Sünneli, bu nedenle otomotiv endüstrisindeki değişimlerin, ekonominin tümünü yakından etkilediğini vurguladı.

"Sektörümüz ihracatın lokomotifi"

Sünneli, hızla kürselleşen sektörde, rekabetin büyük yoğunluk kazandığına işaret ederek, Türk otomotiv endüstrisinin de dünyada meydana gelen gelişmeleri yakından takip ettiğini ve gelişmelerden etkilendiğini belirtti. Sünneli, şunları kaydetti:

"İç pazarda çok önemli bir yeri olan otomotiv sektörü, uluslararası pazarlarda rekabet gücüne ulaşmış bulunmaktadır. Bu durum ihracat rakamlarına bakıldığında daha rahat görülebilmektedir. Türk otomotiv endüstrisi, 2008 yılında dünyayı saran ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelmiştir. Buna rağmen, otomotiv ihracatı 2008 yılında, 2007 yılına göre yüzde 16 oranında artış göstermiş ve 24 milyar 730 milyon 601 bin dolara ulaşmıştır. İhracatta yaşanan bu artışta, ana sanayide başlayan ve halen devam eden projelerin etkisi büyüktür. Yan sanayide görülen artışta yine ana sanayine bağlı bir artış görülmekte. 2008 yılı Türkiye toplam ihracatı 127 milyar 498 milyon 828 bin dolar olup, otomotivin bu ihracattaki payı yüzde 19'dur. Sektörümüz ihracatın lokomotifi haline gelmiştir."

"İç pazarın canlanması için tedbirler devam etmeli"

Sünneli, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de global krizin en büyük etkisinin otomotiv sektöründe yaşandığına dikkati çekerek, iç talebin yıllarca yüksek vergilerle baskı altında tutulması ve yerli üreticilerin ekonomik ölçekte üretim adetlerine ulaşmalarının engellenmiş olmasının Türk otomotiv sanayinin öncelikle çözüm bekleyen sorunları arasında bulunduğunu söyledi.

Ferit Sünneli, şunları kaydetti:

"Gümrük Birliği mevzuatına ters düşmeden oluşturulacak tarife dışı engellerin eşlik ettiği, yeni bir vergi politikası izleyerek hem bitmiş araç ithalatını azaltmalı hem de iç piyasa canlandırılmalıdır. İç pazarı canlandırmak ve çevreyi kirleten araçların yerine yeni araç alımını teşvik etmek amacıyla, yaşlı ve eski model araçların hurdaya çıkarılmasının teşvik edilmesi şart. TÜİK verilerine göre, 2007 yılı itibariyle trafiğe kayıtlı 13 milyon araç tespit edilmiştir. Bu araçların 2,8 milyon adeti yani yüzde 21,7'si 20 yaş ve üzerindedir. Yine toplam araç sayısının yüzde 12,3'ü yani 1,6 milyon adedi 27 yaş ve üzerindedir. Bunlar trafik çekilip yeni araç alımı teşvik edilirse sektörümüz içinde önemli bir iç pazar oluşacaktır."

Sektörün önünün açılabilmesi için diğer sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğine de değinen Sünneli, şöyle dedi: 

"Üretimi yükselterek ihracatın artırılması ve rekabetçi bir yapıya kavuşmak için enerji ve ham madde maliyetleri indirilmelidir. Sektörün araştırma geliştirme ve sınıf atlama yapabilmesi için Ar-Ge desteklerinin artırılması zorunludur. Bunun yanı sıra, bürokratik engeller ortadan kaldırılmalı, yeni yatırım ve teşvik taslağı sektörü harekete geçirecek, yabancı sermayeyi ülkeye çekecek şekilde düzenlenmelidir."