"Eskiden gizlenirdi, artık en üstte"

Zafer çağlayan Polonya seyahatinden dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken "Artık markalı ürünlere yönelmeliyiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



VARŞOVA / ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 15-20 yıl önce peşin parayla Avrupa'dan malzeme alamadıklarını, ancak günümüzde artık seçici duruma geldiklerini belirterek, "Artık alacağımız yeri biz seçiyoruz. Bundan sonra sahip olduğumuz bir çok markaya dünyada daha fazla fırsat açmak için daha fazla çalışacağız" dedi. Bakan Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Polonya'nın başkenti Varşova'dan Türkiye'ye dönüşte, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Polonya'ya yapılan seyahatin son derece verimli geçtiğini ve bir çok konuda mutabakata vardıklarını belirten Çağlayan, iş adamlarının vize sorunları hakkında da gerekli görüşmeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.  Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu'nun Polonya'da iyi bir anlaşmaya imza attığını ve Polonya'da mağazalar açacaklarını aktaran Çağlayan, şunları kaydetti: "Artık bizim markalı ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Aksi takdirde 2023 yılı için belirlediğimiz hedefleri tutturamayız. Orka da buna iyi bir örnek. 1520 yıl önce cebimizdeki peşin parayla Avrupa'dan malzeme alamazdık ama bugün  artık seçici duruma geldik. Artık biz alacağımız yeri seçiyoruz. Biz bundan sonra damat, Tween gibi ne kadar çok markamızı dünyaya yayarsak, Türkiye'nin de dünyadaki tanınırlığı, bilinirliği daha fazla olacak. Madein Turkey etiketi eskiden gizleniyordu ama artık en üste konuluyor. Bundan sonra sahip olduğumuz bir çok markaya dünyada daha fazla fırsat açmak için daha fazla çalışacağız."

Teşvik perşembe günü mecliste

Yeni Teşvik Sistemi konusundaki bir soru üzerine de Çağlayan, sistemin Perşembe günü Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacağını bildirdi. Çağlayan, şöyle devam etti: "Ve inşallah önümüzdeki hafta da Meclis Genel kurulunda öncelikli yasa olarak görüşülüyor olacak. Bununla ilgili 4 tane düzenlememiz var. Vergi ve sosyal güvenlik sisteminde yapılacak düzenlemeler... 4 madde, bunlar inşallah süratle bitecek. Biz bunların tüm kararnamelerini, tebliğlerini hazırlamış durumdayız. Biz zaten bunun toplantılarına başladık. 8 Haziran'da Türkiye'nin büyük yatırımcıları, tekstil, konfeksiyon, hazır giyim, çanta, mobilya ve deri sanayi gibi sektörlerin işletmecileriyle 8 Haziran'da Muş'a gideceğiz. 15 ilin sanayi ve ticaret odaları başkanlarını, ilgili kurum kuruluş başkanlarını, valilerini davet ediyoruz. 8 Haziran'da Muş'ta yapacağımız bu toplantı çok geniş katılımla olacak. Çünkü onlar bana, 'Sayın Bakanım Türkiye'de bir bölgede işçilik maliyetlerimizi düşürün, söz size yurt dışı operasyonlarımızı kaldıracağız' demişti. Şimdi bunu sağlayamaya çalışacağız."

"İthal enerjiye dayalı sektörler destek kapsamına giremeyecek"

Yeni sistemde madencilik sektörünü 5. bölgeye aldıklarını belirten Çağlayan, madencilik yatırımının nerede olursa olsun 5. bölge desteğini alacağını söyledi. Yerli kaynakların kullanılmasının önemini vurgulayan Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: "İthal enerjiye dayalı sektörler destek kapsamına giremeyecek. Stratejik yatırımlarda önemli bir enerji desteği getirdik. Stratejik yatırımı kim nerede yapıyorsa yapsın, ihtiyacı için yapacağı enerji yatırımını aynen kendi yatırımının destekleriyle birlikte kullanacak. Yani 50 milyon dolarlık bir sabit sermaye yatırımı yapıyor, 20 milyon dolar da enerji yatırımı yapıyor. 70 milyon dolarlık bir yatırım olarak düşünülecek ve aynı destekleri bu kapsamda alacak ama bunların hiç birinde ben ithal kaynağa izin vermeyeceğim."

"Tüm engelleri kaldıracağız"

Yeni Türk Ticaret Kanunu'na (TTK) yönelik eleştirilerin olduğunun hatırlatılması üzerine de Çağlayan, "İşadamları haklı ama haksız" dedi. Kendisinin de iş dünyasından geldiğini belirten Çağlayan, hazırlanan TTK'nın yıllardır muhalefet partileri uzlaşmadığı için çıkarılamadığını ifade etti. İş adamlarının da o günlerde bu kanunun çıkarılması için kendilerine baskı yaptığını anlatan Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı: "Sonunda muhalefet partileri de destek verdi ve kanun çıktı. Ondan sonra bunun uygulama tarihi Temmuz olarak deklare edildi. Bunun ikincil mevzuatları hazırlanacak ve biz çalışmaya başlamıştık o tarihte. Ondan sonra özel sektör kuruluşlarımız, 'Eyvah bu kanun böyle çıkarsa biz öldük, bittik' dedi. Çok güzel bir şarkı var, 'Daha önceleri nerelerdeydiniz?' diyor şarkıda. Tabi arkadaşlarımızın o dönemde bunlara bakmamış olması, bu kanundaki yanlışlar konusundaki ısrarımızı haklı hale getirmez.

Bunun üzerine sayın Başbakanımız, İstanbul'daki bir toplantıda ilk talimatını verdi. 'İlgili arkadaşlarla görüşün, özel sektörün taleplerini dinleyin, bunu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) değerlendirin, önerilerinizi getirin' dediler. bunun üzerine Bakan arkadaşlarımızla konuştuk. Çünkü konunun iki muhatabı var. Kanunu Adalet Bakanlığı hazırlayacak ama uygulamasını da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapacak. Onlar da şu anda tüm kesimlerden gelen ifadeleri aldılar. Evvelsi gün de EKK'da bunun toplantısı yapıldı ve şimdi bir çok konu konuşuldu. Bazısında mesafe kat edildi, bazılarında da tekrar çalışma yapılması konusunda fikir birliğine varıldı. Ümit ediyorum ki Meclis bu dönem tatile girmeden TTK'da iş aleminin önünü tıkayacak olan tüm engelleri kaldıracağız."


"3 Yıl içerisinde 12 mağaza açmayı planlıyoruz"

Süleyman Orakçıoğlu da Orka Poland'ı kurarak yurt dışındaki 6. şirketlerinin kuruluşunu gerçekleştirdiklerini, 7'ncisini de yakın bir zamanda Rusya'da kuracaklarını söyledi. Polonya'nın kendi hedef pazarlarından biri olduğunu anlatan Orakçıoğlu, Polonya'da yaklaşık 100 Alışveriş Merkezi (AVM) olduğunu ve bunların yaklaşık 30'undan teklif aldıklarını bildirdi. Orakçıoğlu, Polonya'nın kendileri için büyük fırsatlar barındırdığını dile getirerek, "Önümüzdeki üç yıl içerisinde 12 tane mağaza açmayı planlıyoruz. Bunların ikisini bu yıl, önümüzdeki yıl da 3 tanesini açacağız" dedi.

"Eskiden seçilendik ama şimdi seçen konumuna geldik"

Polonya'da yaklaşık 1 yıldır çalışma yaptıklarını anlatan Orakçıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bundan 67 yıl önce bu tür girişimlerde bulunduğumuz zaman, bize önerilen yerleri kabul etmek zorunda kalıyorduk ama şimdi en iyi yerler olmadığı sürece kabul etmiyoruz. Eskiden seçilendik ama şimdi seçen konumuna geldik. Eskiden bu AVM'lerin bir çoğundan randevu alma konusunda bile sıkıntı yaşıyorduk ama artık en iyi yerlerini bize vermek için teklifler getiriyorlar."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir