"Fırsatçılıkla suçlanmak sektörü üzdü"

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Pala yumurta fiyatlarındaki ani yükseliş ardından gelen eleştirilere 'Fırsatçılık'la suçlanmak bizi sektör olarak çok üzdü" diyerek yanıt verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İZMİR - Yumurta Üreticileri Merkezi Birliği (YUMBİR) Genel Başkanı Derya Pala, yumurtaya okulların açıldığı dönemde yüksek oranda zam yapıldığı iddialarına ilişkin, "Fiyatın çok inişli çıkışlı bir seyirle haftalık olarak belirlendiği yumurtayı bir iki haftalık yükselişle değerlendirmek büyük hata" dedi.

Pala,  dünya pazarında hammadde ürünlerinde sıkıntı yaşandığını ve maliyetlerin önemli ölçüde arttığını belirterek, ancak sıcak hava nedeniyle tüketimin yılın en düşük seviyelerine gerilediğini ifade etti.

Bu dönemde en büyük pazar olan Irak'a da ihracat yapılamadığını dile getiren Pala, Temmuz ayında maliyetin yumurta başına 17-18 kuruşa çıktığını, fiyatın ise 12 kuruşa gerilediğini bildirdi.

Pala, okulların açılması ve havaların serinlemesiyle iç ve dış pazarlarda talebin arttığını, fiyatların da artışa geçtiğini dile getiren Pala, "Okulların açıldığı hafta 24 kuruşa çıkan yumurtanın fiyatı, Temmuz ayındaki yılın en düşük rakamı olan 12 kuruşla karşılaştırarak yüzde 100 artış olduğu yönünde lanse edildi. Sanki okulların açılmasıyla böyle bir zam yapılmış gibi gösterildi. Bakanlık da dahil olmak üzere bir çok kesim 'fırsatçılık' yaptığımızı iddia etti. Fırsatçılıkla suçlanmak bizi sektör olarak çok üzdü. Biz bunu haketmedik" şeklinde konuştu.
Fiyatın çok inişli çıkışlı bir seyirle haftalık olarak belirlendiği yumurtayı, bir, iki haftalık yükselişle değerlendirmenin büyük hata olduğunu anlatan Pala, 52 haftalık rakamlara bakıldığında fiyatların maliyetle neredeyse baş başa olduğunu kaydetti.
Pala, zam haberlerinin çıktığı haftanın ardından fiyatların yeniden 21 kuruşa düştüğünü ve bu düşüş eğiliminin sürdüğünü ifade etti.

"Fiyatlara müdahale mümkün değil"

Piyasanın arz-talep dengelerine göre belirlendiğini, fiyatlara müdahale etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Pala, fiyatların arttığı dönemde Gıda, Tarım ve Hayvanılık Bakanı Mehdi Eker'in fiyata ette olduğu gibi müdahale edilebileceği yönünde demeç verdiğini hatırlattı.
Pala, yumurtada kontrolsüz büyüme nedeniyle yüzde 25 oranında üretim fazlasının olduğunu, Türkiye'de oluşan fiyatın ise dünya fiyatlarının altında olduğunu belirterek, "Zaten üretim fazlası olan bir alanda ithalatı düşünmek ne kadar mantıklı bilemiyorum" diye konuştu.
Derya Pala, zengin bir protein kaynağı olarak yumurtanın kilogramının 5-6 lira seviyesinde olduğunu dile getirerek, bunun diğer protein kaynakları göz önüne alındığında yüksek bir fiyat olmadığını düşündüklerini ifade etti.

Avrupa'ya ihracat başladı

Yumurtada kişi başı tüketimin geçen yıl 180 adetlere çıktığını, artışın görülmesine rağmen üretim artışının daha fazla olduğunu kaydeden Pala, üretim fazlasının ihracatla değerlendirilmek zorunda olduğunu söyledi.
Pala, en büyük pazar olan Irak'a haftada 70 milyon adet yumurta gönderildiğini, ayrıca Libya, BAE, Suudi Arabistan ve Türk Cumhuriyetlerine ihracat yaptıklarını ifade ederek, AB'ye de yumurta ihracatına başladıklarını bildirdi.
YUMBİR Başkanı Pala, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AB'nin 2012 yılı itibarıyla 'B sınıfı' yumurtada Türkiye'den ithalatı açmasıyla Yunanistan'a ilk ihracatları yaptık. Gıda sanayinde kullanılmak üzere pastörize yumurta tesislerine 'B sınıfı' yumurta ihracatı yapıyoruz. Henüz bir kaç tırlık satış söz konusu ancak arkasının geleceğini düşünüyorum. Çünkü AB'de ciddi oranda zarar eden, kapanma tehlikesi yaşayan firmalar var. Orada üretimde azalma olacaktır. Bu boşluğu Türk markaları dolduracaktır. 'A sınıfı' dediğimiz sofralık yumurtada, AB'ye ihracatın başlaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yürüttüğü Salmonella Tarım Programı devam ediyor. Salmonella vakası oldukça düşük oranlarda çıktı. Program tamamlandığında AB'ye ihracatın başlamasının önünde bir engel olmadığını düşünüyoruz."
 

Bu konularda ilginizi çekebilir