"Güven olmadan tüketim de olmaz"

"Ekonomi sadece matematik değil, güven meselesidir" diyen Akkök CEO'su Berkman, DÜNYA'ya konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Dilek GÜNGÖR

İSTANBUL - "Türkiye'nin CEO'ları konuşuyor" dizimizin beşinci konuğu Akkök Şirketler Grubu CEO'su Mehmet Ali Berkman. İlk olarak küresel krizi değerlendiren Berkman, üreticilerin üretimi kısmaya başladığını belirtti. Berkman, "Finansmanı halletsek bile talep olmadıkça üretim olmayacaktır. Talebi teşvik edecek düzenlemeler gerekiyor. Dışarıda ülkeler faizleri indiriyor. Ama ekonomi sadece matematik değildir, güven meselesidir" diye konuştu.

Güvensizlikte parası olanların da harcamalarını ciddi oranda kıstığına dikkat çeken Berkman, "Sistem rayından çıktı. Kapitalizmin temelinde ‘Piyasa kendisini düzeltir' felsefesi vardır. Şimdi piyasa kendini düzeltemiyor. Güven olmadan da tüketim harekete geçmiyor ve hepimiz nasibimizi alıyoruz" dedi. ABD'nin batıkları kurtarmak için para bastığını hatırlatan Berkman, "Herkes resesyonla ilgileniyor. Ama ileride enflasyon büyük sorun olacak" dedi.

Piyasadaki fazla para toplanırken, faizlerin ve vergilerin artırılacağını belirten Berkman, Türkiye'nin krize karşı tedbir almakta çok yavaş kaldığı eleştirisinde bulundu. Akkök Grubu'nun 2008 hedeflerini tutturduğunu da kaydeden Berkman, "Bu yıl enerji dışında alanlarda büyüme olmaz" dedi. 2009 büyümesini yüzde 0-2 aralığında tahmin eden Berkman, enflasyonun da hedefin altında kalacağını savundu.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde