"Hükümet seçim hovardalığı yapıyor"

Hükümetin ekonomi politikasını eleştiren Baykal, ekonomideki tablonun hiçbir şekilde ihmal edilemez duruma geldiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Hükümet, seçim hovardalığı yapabilmek için, seçim gösterişi yapabilmek için, seçim rüşveti dağıtabilmek için, Türkiye'nin derli toplu, tutarlı, güven veren ekonomi programı oluşturmasına engel olmaktadır, karşı çıkmaktadır, ayak diremektedir" dedi.

Baykal, CHP Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi, ekonomideki tablonun hiçbir şekilde ihmal edilemez duruma geldiğini söyledi.

Mali dengelerin ciddi şekilde sarsılmaya başladığını, ekonomiyi yönlendirenlerin güven veren, dengeli bir tablo ortaya koyamadığını belirten Baykal, bunun toplumdaki ekonomik tedirginliği artırdığını ifade etti.

Vergi gelirlerinin hızla düştüğünü, harcamaların olağanüstü hızla arttığını, bütçenin ciddi açık verdiğini, bunun, ne yaptığını bilen, bilinçli, tutarlı ekonomi anlayışının uygulanmasını zorunlu kıldığını belirten Baykal, hükümetin derli toplu bir program ortaya koymaktan bilinçli olarak kaçındığını, uygulanamaz bütçeyle elini serbest tutmaya ve harcamalarını her türlü denetimden kaçırmaya çalıştığını öne sürdü.

Türkiye sanayisinin rekor düzeyde daraldığını anlatan Baykal, "Türkiye, açıkça bir küçülme tablosuyla karşı karşıyadır" dedi.

Baykal, IMF'nin 2009 yılı için dünyanın yüzde yarımlık bir büyüme, Türkiye için yüzde 1.5'luk küçülme öngördüğünü söyledi.

Baykal, işsizliğin en önemli toplumsal ve ekonomik sorun haline geldiğini ifade ederek, bu konunun görmezden gelinemeyeceğini söyledi. 

 

"Ekonomi çöküyor"

Baykal, "İflas etmiş tüccar eski defterlerden medet umar derler. Başbakan da İsmet Paşa'dan başlayıp, bize kadar uzanıyor. Buna alıştık artık" dedi.

Baykal, bir gazetecinin, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün partisinin Kastamonu'daki mitinginde İsrail'deki seçimlere değinerek, Davos'ta yaşananlardan bahsettiğini hatırlatması üzerine, o konuyla ilgili gerekli açıklamaları daha önce yaptığını söyledi.

Erdoğan'ın aynı mitingde ekonomiye ilişkin konuşması sırasında "tuvalet ücretlerinden örnek vermesini" hatırlatarak değerlendirmesini soran gazeteciyi Baykal, şöyle yanıtladı:

"Başbakan'ın benzetmesi tarihi bir benzetmedir, hiç kuşku yok. Yani 'ekonomiyi kalkındırıyoruz' diyemiyor, ekonomi çöküyor. 'İnsanların işsizliğine çare oluyoruz' diyemiyor, 'iş veriyoruz' diyemiyor. İşi olanlar işini kaybediyor, dükkanlar kapanıyor, iş yerleri kapanıyor, fabrikalar kapanıyor. Böyle bir tablo içinde Başbakan ne ile övünüyor? Eskiden delikli parayla ihtiyaç giderilirmiş, şimdi delikli olmayan parayla ihtiyaç gideriliyormuş. Başbakan meydanlarda bunu anlatıyor. Bu görüntü zaten Başbakan'ın içinde bulunduğu durumu ortaya koyuyor. O tartışmanın bir tarafı haline gelmeyi istemiyorum."