"Hükümet sivil toplumu dinlemedi, kriz büyüdü"

TİSK Başkanı Kudatgobilik, "Bu kriz bize dokunmaz, dokunsa bile işveren zulasını açsın" demenin doğru olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, "bu kriz bize dokunmaz, dokunsa bile işveren zulasını açsın" demenin doğru olmadığını, ABD, Fransa, Almanya gibi ülkelerin sivil toplumuyu dinleyerek sorunu aşma sürecine girdiğini söyledi.

Türkiye Personel Yönetimi Derneği (PERYÖN), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve TİSK işbirliğiyle "İstihdam Paketi ve Sosyal Güvenlikteki Yeni Düzenlemeler İşletmelere Ne Getiriyor?" konulu seminer, Swiss Otel Grand Efes İzmir'de düzenlendi.

Seminerin açılışında konuşan Kudatgobilik, Türkiye'nin dönem noktalarından birinde bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin dünya kalitesinde mal üreten, 126 ülkeye sanayi ürünü satan, son dönemde her yıl ortalama 7,2 büyüyen bir ülke olduğunu dile getirdi.

Bu büyümeyi Türk sanayisinin gerçekleştirdiğini ifade eden Kudatgobilik, "ama gelin görün ki, 1 aydan beri devletin değil özel sektörün borcu diye, '140 milyar dolarlık büyük borçtan özel sektör kendisi kurtulsun' diyen bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

"Sanayicinin 2 sene yetecek zulası var"

Kudatgobilik, krizin patlak verdiği dönemde iş dünyasının temsilcileri olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlara alınması gereken tedbirleri içeren 53 sayfalık bir öneri paketi sunduklarını bildirdi.

Bu toplantının sonunda Başbakan Erdoğan'ın "sanayicinin 2 sene yetecek zulası var" sözleriyle şaka yaptığını düşündüğünü anlatan Kudatgobilik, toplantıdan bu yana atılması gereken adımların hala atılmadığını söyledi.

Kudatgobilik, "Çok dertlenmemize rağmen bu krizi anlatamadık. Açıklanan tedbirlerle bizim anlattıklarımız birbirine uymuyor. Şimdi bir ümidim var. Biz anlatamadık, Başbakana Washington'da G-20 toplantısında anlatırlar belki" diye konuştu.

Kudatgobilik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz sanayiciler bu krizden kazançlı çıkabilir miyiz? Olabilir. Ama kendi bindiğimiz dalı kesmezsek. Çalışma Bakanlığı gölge etmesin, başka ihsan istemeyiz. Türkiye'nin ayağına pranga yaratmayın, Avrupalı, dünyanın geri kalanı nasıl koşuyorsa, bırakın biz de koşalım.

'Bu kriz bize dokunmaz, dokunsa bile işveren zulasını açsın' demek doğru değildir. ABD, Fransa, Almanya sivil toplumu dinleyip sorunu aşma sürecine girdi."

Türkiye'de 20 bin 300 yabancı sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini anlatan Kudatgobilik, Avrupa'nın bu krizle birlikte "Türkiye olmazsa olmaz" demeye başladığını sözlerine ekledi.