"Hyundai'nin yatırımı, Türkiye'nin gururu"

Yeni Hyundai i20'nin seri üretimine başlanması töreninde konuşan Ekonomi Bakanı, "Meseleye sadece bir yeni modelin üretimi, ilave bir kapasite artışı, ilave bir yatırım gözüyle bakarsak eksik bakmış oluruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





KOCAELİ - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hyundai i20 modelinin seri üretimine başlamasına ilişkin yatırımın, Türkiye'de yatırım ortamının ne kadar önemli ve avantajlı olduğunu, Türk işçisinin ve mühendisinin bilhassa üretim konusunda ortaya koyduğu kalitenin tüm dünyaya anons edildiğini belirterek, "Meseleye sadece bir yeni modelin üretimi, ilave bir kapasite artışı, ilave bir yatırım gözüyle bakarsak eksik bakmış oluruz. Bugün bir yatırımla ilave bir modelle, sadece yeni bir yatırım değil, tüm dünyada otomotiv sektörü başta olmak üzere tüm yatırımcıların adeta Türkiye'ye davet edildiği bir ortamdayız" dedi. Hyundai'nin yapmış olduğu yatırımın Türkiye'nin gururu olacağını ifade eden Bakan Çağlayan, şunları kaydetti: "Koreli dostlarımız kendileri de biliyorlar ki Türkiye onların ikinci vatanıdır."

Bakan Çağlayan, İzmit'teki Hyundai fabrikasında, Hyundai i20 modelinin seri üretimine başlanması dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Çağlayan törende yaptığı konuşmada, "Bugüne Allah'a şükürler olsun her gün gibi güne iyi başladık. Bugün aslında benim otomobil günüm. Bugün İstanbul'da Türkiye'de ilk defa yapılan bilhassa bakan ve bakanlık olarak çok destek vermiş olduğum bir çalışma ile güne başladım" diye konuştu.

Çok mutlu bir tablo ile karşı karşıya olduklarını anlatan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin bir aynası ile şu anda karşı karşıyayız. Assan'ın Hyundai ile birlikte yapmış olduğu yatırım, Türkiye'de yatırım ortamının ne kadar önemli olduğunu, Türkiye'de yatırım yapmanın ne kadar avantajlı olduğunu, Türk işçisinin ve mühendisinin bilhassa üretim konusunda ortaya koyduğu kalitenin tüm dünyaya anons edildiği bir ortamdayız. Meseleye sadece bir yeni modelin üretimi, ilave bir kapasite artışı, ilave bir yatırım gözüyle bakarsak eksik bakmış oluruz. Bugün bir yatırımla ilave bir modelle, sadece yeni bir yatırım değil, tüm dünyada otomotiv sektörü başta olmak üzere tüm yatırımcıların adeta Türkiye'ye davet edildiği bir ortamdayız."

"Kapasite artırımına 607 milyon dolar yatırım yapıldı"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hyundai Assan'ın, fabrika kapasitesini artırmak için 607 milyon dolarlık önemli bir yatırım yaptığını belirterek, "Yeni üretimler yapılıyor ve işçisini, ilave istihdamını 2 bin 389'a çıkartıyor, '2 milyar dolar da ihracat yapacağım' diyor" dedi. Bakan Çağlayan, İzmit'teki Hyundai fabrikasında, Hyundai i20 modelinin seri üretimine başlanması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de önemli bir ihracat artışı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

"Geçen yıl Cumhuriyet tarihimizin en yüksek mal ve hizmet ticareti ihracatını gerçekleştirdik. İhracatımızı, ihracat yaptığımız pazarlardaki yangına rağmen artırabildik" diyen Çağlayan, ihracatın yarıya yakınını Avrupa Birliği ülkelerine, dörtte birini Kuzey Afrika ve Ortadoğu'ya yaptıklarını söyledi. Avrupa Birliği, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi krizlerin yaşandığı bir ortamda Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamını elde etmesinin Türkiye'nin büyük başarısı olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Türkiye'nin, Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olması yolunda ihracattan aldığı desteğin bu başarıda payının olduğunu belirtti.

Çağlayan, 40 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bugün artık ülkemiz toplam 436 milyar dolar dış ticaret hacmine sahip bir ülkedir. 9 yıl önce Türkiye'nin toplam milli geliri yalnızca 230 milyar dolardı. Elbette ki Türkiye'nin gelişmesinde, ihracat başarısında, üretim ve yatırım kabiliyetinin artmasında otomotiv sektörünün çok ciddi payı var. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen maalesef ihracatımızın, üretimimizin lokomotifi olan otomotiv sektörümüz geçen yıl dış ticaret açığı vermiştir. Şimdi artık diyoruz ki, otomotiv sektörü, dış ticaret açığı veren değil, fazla veren bir sektör haline gelmelidir.

Bunun için üretimi yapımızı, teşvik sistemimizi, ihracat anlayışımızı ve üretim düşünce modellerimizi değiştirmeye karar verdik. Artık Türkiye Sayın Başbakanımızın ifade ettiği gibi, mutlaka Türkiye'de yerli marka, yerli bir tasarımı gerçekleştirecek babayiğitlerini arıyor. Hyundai'yi yürekten kutluyoruz. Assan'ı kutluyorum. Türkiye'ye güvenmiş, yatırım yapmış olan otomotiv sektörünün tamamını, eski bir sanayici olarak yürekten kutluyorum"

"Hyundai'nin yatırımı Türkiye'nin gururu..."

Hyundai'nin yapmış olduğu yatırımın Türkiye'nin gururu olacağını ifade eden Bakan Çağlayan, şunları kaydetti: "Koreli dostlarımız kendileri de biliyorlar ki Türkiye onların ikinci vatanıdır. Biz de aynen Kore'yi kendimize ikinci vatan kabul etmişiz. 1950 yılında binlerce Türk Kore'nin istiklali ve istikbali için gidip Kore'de şehit olmuştur ve şehitlerimizi Koreli kardeşlerimize emanet etmişiz. Güney Kore ile beraber başlatmış olduğumuz serbest ticaret anlaşması aynen sayın büyükelçimizin dediği gibi iki bakan olarak başkan ve devlet başkanlığı huzurunda benim tarafımdan ve Koreli muhatabım tarafından imzalanmış, inşallah önümüzdeki bir iki ay içinde de tercüme yapılmış olan yeni notla birlikte imzalanacaktır. İnşallah Türkiye ve Kore arasında ticaret hacmimizi çok daha fazla geliştireceğiz.

Türkiye 2003 yılına kadar hiçbir dönemde hiçbir yıl 1 milyar dolardan fazla doğrudan yatırım almadı. Böyle bir ortamda sadece Hyundai Assan yeni yapmış olduğu bu yatırımla 607 milyon dolarlık önemli bir yatırım yapıyor. A ve B segmenti olarak tüketicinin bilhassa talebi doğrultusunda yeni üretimler yapılıyor ve işçisini, ilave istihdamını 2 bin 389'a çıkartıyor, '2 milyar dolar da ihracat yapacağım' diyor. Sizlerden Allah razı olsun kuvvetli bir şekilde sizleri bu yatırımı yapanları alkışa davet ediyorum."
 

Bu konularda ilginizi çekebilir