"İç ve dış finans kanallarını açık tutmalıyız"

Reel sektör ve finans sektörü temsilcileri, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde bir araya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, büyümenin devamı için yurtiçi ve yurtdışı finans kanallarının açık tutulması gerektiğini söyledi.

Reel sektör ve finans sektörü temsilcileri, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde birlik merkezinde bir araya geldi.

Hisarcıklıolğu toplantıda yaptığı konuşmasına, "şirketler kesimi ile finans sektörünün son yıllarda giderek daha fazla birlikte iş yapmasından ve bankacılık sektörünün bu dönemdeki gelişimini görmekten memnuniyet duyuyoruz" diyerek başladı.

Finans sektörünün, ekonominin temel organları olan reel sektöre ve KOBİ'lere kan akışını sağlayan damarlar gibi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "finans sektörü ile reel sektör aynı elmanın iki yarısıdır. Bu yüzden de biri kötü durumda iken, diğerinin iyi durumda olmaması beklenmemelidir" diye konuştu.

"Her iki sektöründe güçlendirilmesi şart"

Küresel krizin, bankaların ve şirketlerin bilançoları ile Türkiye'ye taşındığını belirten Hisarcıklıoğlu, bu süreçte her iki sektöründe güçlendirilmesine ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) bu çerçevedeki önerilerini hükümete ilettiğini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, bu toplantı ile iki sektör arasındaki diyalog mekanizmalarının güçlendirilmesini amaçladıklarını belirterek, toplantıda kamuoyuna yansıyan bazı sıkıntıları ve Türkiye'nin menfaatleri doğrultusunda nasıl birlikte hareket edilebileceğinin görüşüleceğini söyledi.

"Yapısal reform sürecinin devamını bekliyoruz"

Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti: "KOBİerin finansmana ulaşım imkanlarının önümüzdeki dönemde açık tutulmasının hayati öneme sahip olduğu bir dönemdeyiz. Önümüzdeki dönemde, Türkiye büyüme temposunu korumak zorundadır. Büyümeyi sürdürmek için yurt içi ve yurt dışı finans kanallarını açık tutmaya mecburuz.

Büyümenin özel sektöre dayalı olduğu ve KOBİlerin ekonominin bel kemiğini meydana getirdiği bu dönemde, reel sektör ile mali sektörün aynı gemide yolculuk ettiğinin bilinci ile birlikte hareket edeceğine inanıyoruz"

Bankaların aracılık işlevlerini yerine getirmeleri, yani gerçek bankacılık yapabilmeleri için kamunun mali sistem üzerindeki ağırlığının hem aracılık maliyetlerinin, hem de kamu borçlanmasının azaltılmasının şart olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bununda mali disiplinin sürdürülmesi ve kamuda harcama reformunun gerçekleştirilmesi ile mümkün olacağını belirtti.

Hisarcıklıoğlu, "hem bu konuda hem de reel sektör üzerindeki girdi maliyetlerinin azaltılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yapısal reform sürecinin devam ettirilmesini bekliyoruz" dedi.