"IMF ancak tekerlekleri yağlıyor"

Ashmore Yatırım Yönetimi Portfolyo Yöneticisi Ediz, IMF'nin Türkiye için mutlaka gerekli olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ashmore Yatırım Yönetimi Portfolyo Yöneticisi Tolga Ediz, IMF'nin Türkiye için mutlaka gerekli olduğunun söylenemeyeceğini belirterek, "Ancak tekerlekleri yağladığını, işe yaradığını söylemek gerekir" dedi.

Ediz, Euromoney Conferences ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle Akbank ve Eurobank Tekfen ana sponsorluğunda düzenlenen Türkiye Finans ve Yatırım Forumu'nun "Siyasi ve Ekonomik Bakış" konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB üyesi olacağına inandığını söyledi. Ediz, jeostratejik açıdan AB ile Türkiye'nin birbirine ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin IMF ile anlaşmasına ilişkin olarak ise Ediz, "IMF Türkiye için mutlaka gereklidir' diyemeyiz. Ancak IMF'nin tekerlekleri yağladığını, işe yaradığını söylemek gerekir" dedi.

Banka sisteminin şu anda büyüyemediğini, dışarıdan borç bulmakta zorlandığını anlatan Ediz, kredi kanallarının tıkandığını, IMF'nin bütçe finansmanına sağlayacağı katkının özel sektöre kredi olarak ulaşacağını söyledi.

Ediz, Türkiye'nin tek başına da rejim yapabileceğini, dışarıdan empoze edilen bir rejim yerine kendi rejimini uygulayabileceğini ifade etti.

İstanbul Economics YÖnetici Direktör Sinan Ülgen ise IMF'nin Türkiye ile 18 program gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Bu aşamada IMF programını sadece bir zorunluluk gibi değil, Türkiye ekonomisi için daha büyük iyimserlik yaratacağı için kabul etmeliyiz. Türkiye, çıpasını kaybetti. Kurumsal yatırımcılar açısından bu ülkenin yürürlüğe koyduğu bütün reformları konsolide edip etmeyeceği önemli. IMF ile bir anlaşma insanları yeniden rahatlatacaktır. Çünkü AB çıpası yeterince güçlü değil" diye konuştu.