"IMF anlaşması dış finansmanda sigorta işlevi görecek"

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Yüngül, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen "Finansal Kriz, Reel Sektör ve Fırsatlar" konulu panelde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Türkiye'nin gelecek olan 10-11 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç duymadığını, ancak IMF ile varılacak bir anlaşmanın Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının karşılanmasında sigorta işlevi göreceğini söyledi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) düzenlenen "Finansal Kriz, Reel Sektör ve Fırsatlar" konulu panelde konuşan Yüngül, global ekonomik krizin aslında artık sona erdiğini, ancak şu an tüm dünyada ekonominin kurallarının yeniden yazıldığını savundu.

Yeni dönemde üretimin çok daha önem kazanacağını ve yeni kurallar çerçevesinde bölgesel korumacılığın önem kazanacağını ifade eden Yüngül, Türkiye'nin de bugüne kadar çok liberal davrandığı ara malı, lüks mal ithalatın yeniden gözden geçirmesi gerekeceğini belirtti.

Yüngül, yaşanan durum karşısında bazı değerlendirmelerde sözü edilen "krizi fırsata çevirme" söylemini "basmakalıp" bulmakla birlikte, Türkiye'nin içinde bulunduğu avantajların da göz ardı edilemeyeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Avrupalı alıcılar finans kesiminde yaşanan sorunlar nedeniyle Uzakdoğu'ya akreditif açmada isteksiz davranıyor. Bu ortamda yakın üretici pazarlar öne çıkıyor. Son aylardaki ihracatımızda bunun olumlu yansımalarını gördük. Bu ortamda tekstil, otomotiv sektörünün de önemli avantajları olduğunu düşünüyorum.

Öte yandan, var olan krizin fırsata çevrilmesi için özel sektörün borcunun çevrilmesine odaklanılması gerekiyor. Bu noktada IMF ile varılacak bir anlaşmanın Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının karşılanmasında sigorta işlevi görecektir. Türkiye'nin IMF'ten gelecek 10-11 milyar dolara ihtiyacı yok, ama anlaşma çıpa görevi yapacaktır. IMF ile anlaşmayı gurur yapmamak lazım."