"IMF'nin kredibilitemizi yükseltecek destekler vermesi lazım"
Özince, "Türkiye'nin reytingi komik. Fonun Türkiye'ye kredibilite konusunda destek vermesi gerekir." dedi
BURSA - Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, IMF'nin Türkiye'ye, özellikle Türkiye'nin kredibilitesini yükseltecek destekler vermesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin reytingi komik. Fonun Türkiye'ye kredibilite konusunda destek vermesi gerekir. Türkiye'nin bugün Mısır ve Kolombiya'nın altında, Venezuella ve Nijerya ile eş reytinginin olması akla ziyan bir konudur" dedi.
Özince, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) tarafından Almira Otel'de düzenlenen toplantıda, sanayici ve iş adamlarının sorularını yanıtladı.
IMF ile ilişkiler konusunun toplumda merak edildiğini, merak etmenin de bir hak olduğunu ifade eden Özince, "Bu konudaki belirsizliğin ortadan kalkmasını talep etmek hakkımız, ama herkesin her işe burnunu sokması doğru değil" diye konuştu.
Özince, özellikle iletişim sektöründeki gelişmeye paralel olarak basının bu konuları çok ince irdelediğini, merakın bazen abartılabildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Ben meslek hayatımın büyük bölümünü finansal konularda pazarlık yaparak geçirdim. Bunu özellikle yabancı dilde ve yabancılarla yapılanlarında çok bocaladığımı gördüm. Yani nihayet bir banka şirketsin, konuştuğun kişiler de senin gibi banka, ortak menfaatleriniz var ticaret yapacaksınız, her iki taraf da para kazanacak. Bunun devlet adına yapılmasını düşünebiliyor musunuz? Bunun hiç kolay olmadığını kabul etmek lazım. O kadar zor ki..."
IMF ile pazarlık etmenin hiç kolay olmadığını vurgulayan Özince, şunları söyledi:
"(Anlaş, anlaş) diyorlar. Sen git anlaş. Var mı böyle? 'Anlaş' diyenler heyetle anlaşsın bakalım, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları adına bir koyun kendinizi yerine... Benim bugüne kadar basın mensubu arkadaşlara yazdırtamadığım tek ifadem şu; Bu soruyu niye bana soruyorsunuz? Ben yetkisi sorumluluğu olan bir insan değilim. Böyle soruları her önüne gelene sormamak, cevap verene de inanmamak durumundayız."
"IMF'siz uygulamayı da başarıyla götürebilmişe benziyor"
Özince, IMF'nin ile anlaşmanın belirsizliklerin ortadan kalkmasına katkı yapacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye şu güne kadar Fonsuz (IMF) uygulamayı da başarıyla götürebilmişe benziyor. Acaba para fonunun Türkiye ile anlaşma konusunda, şu andaki yoğunlukları ve durumu çok mu rahattı bilemiyorum. Fakat para fonunu bir sağlık müessesesine benzetecek olursak şu anda durumu Türkiye'ninkinden çok daha ciddi acil hastalar olduğu, yoğun bakımlık hastalar olduğu bir gerçek. Para fonunu da böyle düşman gibi görmemek lazım. Serbest piyasa ekonomisine inanıyorsak, bir kere içimize sindirmek finans kapital gereği. Sermaye düşmanıysan, kapitalist felsefeye düşmansan bir kere bazı söylemler yapılıyor ya iş çevrelerinde filan, onlar gençlerin de kafasına sokuluyor. Ben çok yaptım zamanında o tür şeyleri, öğrencilik zamanında. Şu anda dönmüş falan diye de nitelenmeye gerek yok, devir değişti. Ama burada söylemek isteğim şu; 'IMF'ye hayır'. Ya IMF'nin kurucu ortağıyız biz. IMF'de emeğimiz var, IMF içinde insanlarımız var."
IMF'nin çok daha ciddi sorunlarla uğraştığını ifade eden Özince, Türkiye'nin şu ana kadar işi kendi imkanlarıyla fena götürmediğini belirtti. Özince, şöyle konuştu:
"Ancak, yedi düvele akıl ve destek verilirken Türkiye'nin de kendine tahsis edilebilecek limitlerin başkasına kullandırılması hiç doğru değil. IMF'nin Türkiye'ye, özellikle Türkiye'nin kredibilitesini yükseltecek destekler vermesi lazım. Türkiye'nin reytingi komik. Fonun Türkiye'ye kredibilite konusunda destek vermesi gerekir. Türkiye'nin bugün Mısır ve Kolombiya'nın altında, Venezuella ve Nijerya ile eş reytinginin olması akla ziyan bir konudur. IMF bu konuda yol göstersin, ne yapacağımızı bilelim..."
"Paranoyak davranıyoruz"
Özince, bu süreçte paranoyak olmaktan vazgeçmek gerektiğini vurgulayarak, şöyle dedi:
"Süper paranoyak davranıyoruz. Yani bizde kriz feryadı öyle arşı alaya çıkıyor ki... Ben şimdi burada 'Bankalarda sıkıntı olabilir' diyeyim, yarın kıyamet kopar. Belki uydurdum. Hiç kimse gerçek bilgiyle hareket etmiyor. Boyuna doldurma. Oysa, iş adamı, bilançoyla konuşur.
Ama, IMF ile ben olumlu bir şeye varacağımız inanındayım. Onun da kredibilitesi açısından bu konunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye fonun yüz akı. Türkiye doğru düzgün idare etti her şeyi. Ekonomi yönetimini de bu konuda oldukça ilkeli buluyorum, Türkiye'nin gerçekleri içinde. Eleştirilen yönler oluyor, eleştirileri yapıyoruz..."