"İthalat korkusu kırmızı et fiyatını frenler"

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Yücesan: Et ve Süt Kurumu'nun müdahalesi sadece psikolojik bir etki yapar, uzun vadede etkili olmaz. Ancak ithalat korkusu, fiyatların çok yükselmesini önler, karkas et fiyatında istikrar sağlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, karkas et fiyatlarındaki artışı değerlendirirken "Et ve Süt Kurumu'nun müdahalesi sadece psikolojik bir etki yapar, uzun vadede etkili olmaz. Ancak et ithalatı korkusu, fiyatların çok yükselmesini önler, karkas et fiyatında istikrar sağlar" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yücesan, Türkiye'de ramazanda kırmızı ete yönelik yoğun talep nedeniyle fiyat artışı yaşandığını, benzer durumun bu sene de görüldüğünü anlattı. Karkas etin kilogram fiyatının ortalama 16 liraya ulaştığını bildiren Yücesan, Türkiye'nin bozulan kırmızı et fiyat dengesinin 2010 yılında ithalatla düzenlendiğini ancak bu durumun besiciye büyük zarar verdiğini dile getirdi.

Yücesan, şunları kaydetti:
"İthalat arzu ettiğimiz bir şey değil. Bizim kendi etimizi üretmenin hesabını yapmamız lazım. Yerli üreticiyi yok edip bir kesimi mutlu etmek adına ithalat doğru değil. Besici geçen yıl yaşanan kuraklıktan etkilendiği için bu yıl karkas etin kilogram fiyatının ortalama 16 lira olmasını istedi. Bakanlık da fiyatın belirlenen rakamın üzerine çıkması halinde Et ve Süt Kurumu'nun stoklarını piyasaya süreceğini, erken kesim primi vereceğini, bunlar çözüm getirmezse de et ithalatı yapılabileceğini belirtti. Bunların ilk ikisi kısa sürede devreye girecek ama Türkiye'de ayda 80 bin ton civarında kırmızı et işleniyor. Et ve Süt Kurumu'nun müdahalesi sadece psikolojik bir etki yapar, uzun vadede etkili olmaz. Ancak ithalat korkusu, fiyatların çok yükselmesini önler, karkas et fiyatında istikrar sağlar."