"Kamunun elindeki binalar 'sat-kirala' ile değerlensin"
Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, kamunun Çağlanyan'daki Adliye Sarayı gibi büyük yapılarda mülkiyeti kendinde tutma yerine satıp kiracı konumuna geçmesinin daha iyi olacağını söyledi.
İSTANBUL - Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, Türkiye'de adliye sarayları gibi büyük kamu binalarının sat ve geri kirala sistemiyle işletilmesini önerdi. Jones Lang LaSalle tarafından hazırlanan "Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2012 İlk Yarı Raporu'nun" açıklandığı toplantıda konuşan Alkaş, "Kamu Çağlanyan'daki Adliye Sarayı gibi büyük yapılarda mülkiyeti kendinde tutma yerine satıp kiracı konumuna geçebilir. Bu satıştan gelecek parayla 4-5 tane daha yeni adliye yapabilir. Diğer türlü sadece atıl bir binayı elinde tutmuş oluyor" dedi. Aynı sistemin özel şirketler için de geçerli olduğunu dile getiren Alkaş, "Carrefour zamanında kendi hipermarketlerinin bulunduğu AVM'lerini geliştirdi. Sonra buraları satarak kendi yaptığı AVM'lerde kiracı konumuna geldi. Bu şekilde dünya genelinde 800'e yakın hipermarketi sattı" diye konuştu.
"Yabancı fon girişi artacak"
1 Temmuz 2012'de uygulamaya geçmesi beklenen Borçlar Kanunu'nun TL üzerinden kira almaya geçiş süresinin 2020 yılına kadar ertelenmesinin pazarı olumlu yönde etkileyeceğini belirten Sermaye Piyasaları & Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Kıvanç Erman ise şöyle konuştu: "Yatırımcının ürkekliği giderildi. Bu kararın yakın gelecekte yatırım pazarını olumlu yönde etkilemesi beklenmekte. Mütekabiliyet yasasıyla birlikte, bireylerin Türkiye'de gayrimenkul satın alımında mütekabiliyet zorunluluğu kaldırılmıştır. Moody's Türkiye'nin kredi notunu Ba2'den Ba1'e yükseltmiş ve Türkiye yatırım yapılabilir ülke seviyesinin bir altına yükselmiştir. Moody's aynı zamanda Türkiye'nin durumunu pozitif olarak korumuştur. Bu kapsamda önümüzdeki 18 ay içerisinde, Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltilmesi ihtimali bulunmakta. Eğer böyle giderse birçok emekli ve sigorta fonunu Türkiye'de görebileceğiz. Türkiye'de de işler normal giderse gelecek olanların yanında bugüne kadar gelen yabancı yatırım hiçbir şey değil."
Türkiye 'şeffaflık'ta yükseldi
Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi'ne göre Türkiye, dünya genelinde 97 ülkenin yer aldığı listede yükselmeye devam ediyor. Türkiye'nin listede 31'inci sırada yer aldığını belirten Erman, "Piyasa verilerindeki artış, işlem süreçlerindeki netlik, borsaya kote gayrimenkul araçlarındaki büyüme ve kurumsal oyuncuların artan katılımı, geride bırakılan iki yılda gayrimenkul pazarındaki şeffaflığın artmasında büyük rol oynamıştır. Bu da birçok kurumun Türkiye'ye gelmesini sağlıyor" dedi. Raporda Amerika Birleşik Devletleri, 2012 yılında dünyanın en şeffaf gayrimenkul pazarı seviyesine yükselirken,ABD'yi, İngiltere ve Avusturalya yakından takip ediyor. 'Yüksek Derecede Şeffaf' ülkeler kategorisine giren diğer ülkeler Hollanda, Yeni Zelanda, Kanada, Fransa, Finlandiya, İsveç ve İsviçre olarak dikkat çekiyor.
Parekendede yabancının çok rahat Türkiye pazarına girdiğini anlatan Kıvanç Erman inşaatta ise bunu tek başına yapamadığını söyleyerek, "Türkiye'de inşaat milli spor haline geldi. Bu nedenle yatırımcılar karlarını yabancı yatırımcıyla paylaşmaya yanaşmıyor. Türkiye ofis pazarında Zorlu, Tekfen, Soyak gibi güçlü yatırımcılar var.Gerekli know-how'a sahip oldukları için yabancılarla işbirliği yapmak istemiyorlar. Ancak inşaat sektöründe yabancılar yerel ortak arıyor" diye konuştu.