"Kandil Dağı'nda petrol arayacağız"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Kandil Dağı eteklerinde Hindırın ve Çoman sahalarında petrol arayacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji Bakanı Taner Yıldız, merkezi Bağdat yönetimi ile yapılan anlaşmalar ve Kuzey Irak ile imzalanan sözleşmeler çerçevesinde Türkiye'nin Kandil Dağı eteklerinde blokları bulunduğunu ve Hindırın ile Çoman sahalarında petrol arayacağını belirterek, çözüm süreci ile birlikte bu yolun açılacağına inandığını söyledi.

Ankara'da Hacettepe Üniversitesi ile imzalanan madencilik protokolü töreninde çözüm sürecinin enerji sektörüne etkileri ile ilgili soruları yanıtlayan Yıldız, "Enerji sektörüyle alakalı çok ciddi beklentilerimiz var. Özellikle kayıp-kaçaktan tutun ki orada siyasi baskı yoluyla paralarını ödeyemeyen birçok vatandaşın Türk ekonomisine olumlu katkı koyacaklarına inanıyorum" dedi.

Enerjide ithalat bağımlılığını azaltmaya çalışan Türkiye son yıllarda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına eğilmenin yanı sıra yurtdışında petrol-gaz aramalarına yöneldi. Bu kapsamda en zengin kaynakların bulunduğu ülkelerden biri olan Irak Türkiye'nin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

Yıldız, "Bizim Bağdat'la yaptığımız anlaşmalar, Kuzey Irak ile alakalı yaptığımız sözleşmeler çerçevesinde hemen Kandil Dağı eteklerinde bloklarımız var. Ve Hindırın ve Çoman sahalarında petrol arayacağız. Ben o yolun da açılacağına bu manada inanıyorum. Enerji sektörünün de çözüm süreci ile beraber yeni bir çalışma alanının oluşacağına ben inanıyorum"  dedi.

Son dönemde hız kazanan çözüm süreci görüşmeleri kapsamında PKK'nın İmralı'da hapisteki lideri Abdullah Öcalan, örgüte "asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadelenin bırakılması" kararını vermek üzere haftasonunda bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplama çağrısı yaptı.

"Ham petrol varil fiyatları düşünce doğalgaz fiyatları da düşecek"

Ham petrol fiyatlarındaki düşüşün doğalgaz fiyatlarının formülasyonlarına etkisi ile vatandaşa bir indirim olarak yansıyıp yansımayacağı sorulan Yıldız, "Bizim Rusya'dan aldığımız yüzde 10.25'lik indirim ham petrol fiyatlarına bağlı olarak, doğalgazdaki değişen fiyatlardan bağımsız olan bir indirimdir... Yani (petrolün varil fiyatı) 40-50 dolarlara, şu anda 60 dolarlar seviyesinde gelişen ham petrol varil fiyatlarının düşmesi halinde tabii ki formüle bağlı olarak doğalgaz fiyatları da düşecek" dedi.

Yıldız, Rus enerji şirketi Gazprom ile geçen hafta nihayetlendirilen görüşmeler kapsamında doğalgaz fiyatlarında yüzde 10.25'lik bir indirim sağlandığını ancak kur nedeniyle bu indirimin vatandaşa yansımayacağını açıklamıştı.

Yıldız, "Türk ekonomisi için şu ana kadar bir yıllık 17 milyar dolarlık indirime karşılık gelen ve bunun önemli bir kısmını vatandaşa aldığı pompa fiyatları ile beraber iade ettiğimizi bir indirimdir. Doğalgazda bunu takiben olabilecek fiyat değişikliklerinin de vatandaşımıza yansıması ihtimal dahilindedir" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir