"Karbon Fiyat Bildirisi"ni imzaladı

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil: "Açık ve şeffaf bir karbon fiyatlama mekanizması, karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik çabalara ve yatırımlara önemli ivme kazandıracak"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
İSTANBUL - Akbank, Galler Prensliği İklim Değişikliği Liderleri Grubu'nun hazırladığı "Karbon Fiyat Bildirisi"ni dünyada ilk imzalayan şirketler arasında yer aldı. Yapılan açıklamada, dünyanın prestijli ve yaygın çevre girişimi Karbon Saydamlık Projesi'nin Türkiye'de öncülüğünü yürüten Akbank'ın, çevre ve iklim değişikliğine ilişkin girişimlerine bir yenisini daha eklediği bildirildi.
 
Açıklamaya göre, Türkiye'de REC Türkiye ve TÜSİAD işbirliğinde kurulan İklim Platformu İklim Değişikliği Liderler Grubu üyesi Akbank, Galler Prensliği İklim Değişikliği Liderleri Grubu'nun hazırladığı "Karbon Fiyat Bildirisi"ni dünyada ilk imzalayan şirketler arasına katıldı.
Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) ve Uluslararası Salım Ticareti Derneği'nin (IETA) de katkılarıyla hazırlanan bildiri, önceki gün Brüksel'de gerçekleştirilen toplantıda Avrupa Komisyonu'nun iklimden sorumlu üyesi Connie Hedegaard'a ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin önde gelen büyükelçilerine sunuldu.
 
Cambridge Üniversitesi ile çalışan büyük şirketlerden oluşan Galler Prensliği İklim Değişikliği Liderleri Grubu'nun öncülüğünde hazırlanan Karbon Fiyat Bildirisi, iklim değişikliğiyle etkin mücadelede en önemli adımlardan birinin karbon salımları için net ve şeffaf bir fiyatlandırma politikasının geliştirilmesi olduğunu savunuyor.
Bildiri, hükümetleri karbon salımı azaltılması konusunda piyasaları gerekli yatırımlara teşvik edecek açık bir fiyatlandırma politikası oluşturmaya çağırıyor.
 
Bunun yanında, uluslararası iklim değişikliği politikaları üzerine geniş kapsamlı tek bir bildiri hazırlanması yerine belirli başlıklar altında daha detaylı değerlendirmeleri içeren farklı bildirilerin yıl içerisinde hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılması hedefleniyor.
Bildiride ayrıca, öncelikle gelişmiş ülkelerde uygulamaya konulması önerilen karbon fiyatlama sistemlerinin, ilerleyen dönemlerde diğer ülkelerin kullanımı için de yaygınlaştırılmasının gerekliliğine dikkat çekiliyor.
 
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil
 
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil de, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Karbon Fiyat Bildirisi'nin, Galler Prensliği İklim Değişikliği Liderler Grubu tarafından hazırlan detaylı bildirilerin ilki olduğunu vurguladı.
Karbon emisyonlarının azaltılmasının, iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası düzeyde tartışılan öncelikli konuların başında geldiğini belirten Binbaşgil, şunları kaydetti:
"Uluslararası piyasalar tarafından kabul görecek nitelikte açık ve şeffaf bir karbon fiyatlama mekanizması, karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik çabalara ve yatırımlara önemli ivme kazandıracak. Bu tarz bir fiyatlama iklim değişikliği ile mücadelede de önemli bir boşluğu dolduracak.
Sürdürülebilirliğin Türkiye'de öncüsü olarak, karbon salımları için net ve şeffaf bir fiyatlandırma politikasının geliştirilmesinin gereğini gündeme taşıyan bu bildiriyi dünyada ilk imzalayan kurumlar arasında yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Daha yaşanabilir bir dünya ve sürdürülebilir bir çevre için ülkemizde ve küresel platformda yürütülen mücadeleye aktif bir oyuncu olarak katılmayı sürdüreceğiz."
Bu arada Akbank, daha önce de Galler Prensliği İklim Değişikliği Liderleri Grubu'nun hazırladığı Cancun ve Durban bildirilerini de imzalamıştı.