"KDV ve ÖTV yüzde 1'e indirilsin"

ASO Başkanı Özdebir, bu uygulama kapsamında 20 milyar liranın toplanabileceğini umduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Ankara Sanayi Odası Başkanı Nuretin Özdebir, ekonomik kriz ortamında piyasanın canlandırılması gerektiğini belirterek, "Bizim önerimiz, KDV ve ÖTV promosyonu dediğimiz çeşitli ürün grupları için belli bir süreyle sınırlı olması şartıyla KDV ve ÖTV'nin yüzde 1'e indirilmesi" dedi.

Özdebir, ekonomi muhabirleriyle yaptığı sohbet toplantısında, dünyada ve Türkiye'de yaşanan finansal kriz, alınması gereken önlemler ve hükümetin ekonomi politikalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Gazetecilerin varlık barışıyla ilgili sorusu üzerine Özdebir, bu uygulama kapsamında 20 milyar liranın toplanabileceğini umduğunu belirtti.

IMF ile anlaşmayı "sigorta" olarak değerlendiren Özdebir, yurt dışından Türkiye'ye borç verecek olanlar ve borcun çevrilebilirliği açısından IMF ile anlaşmanın önemli olduğunu kaydetti.

Özdebir, IMF ile anlaşma yapılmaması durumunda, ekonomideki kırılganlığın daha da artacağını, iç ve dış güvenin daha da sorgulanır hale geleceğini, dışarıdan finansman bulmakta zorluk çekileceğini belirtti.

Bu noktada IMF ile anlaşma yapılmasını istediklerini ifade eden Özdebir, ancak daha önceki gibi "sıkı bir kemer sıkma politikası" istemediklerini, bunun için de uzlaşma sağlanması gerektiğini vurguladı.

"Krizin sanayi sektörüne etkisiyle" ilgili soruya karşılık da Özdebir, yıl sonu itibariyle yaptıkları eğilim anketinde kötümser bir tablo ortaya çıktığını söyledi ve kapasite kullanım oranlarının yüzde 50'nin altına düştüğüne işaret etti.

Özdebir, kısa çalışma ödeneğiyle ilgili soruyu yanıtlarken, Ankara'da müracaatların olduğunu ancak bu uygulamadan yararlananların henüz çıkmadığını belirterek, "Bunun bir çok nedeni var. Mesela bürokratik engeller var. Mekanizma çok yavaş işliyor. Ayrıca geç kalındı. Bu süreçte ekonomik krizin mücbir bir sebep olarak ilan edilmesi gerekirdi" dedi.

"Ankara'da kayıt dışı az"

Bir gazetecinin, "kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için işçilerin kayıt altında olması gerektiği, uygulamadan bu nedenle yararlanılamamış olabileceği" şeklindeki değerlendirmesi üzerine Özdebir, Ankara'da kayıt dışının az olduğunu, yakın zamanda Sincan OSB'ye baskın şeklinde yapılan bir denetimde 25 bin kişi arasından sadece 1 kişinin kayıt dışı çalıştığının tespit edildiğini anlattı.

İşsizlik sorununa değinen Özdebir, İş-Kur ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri Kriz İşsizlerine Mesleki Eğitim Programı (KİMEP) hakkında bilgi verdi.

KİMEP sayesinde krizde işsiz kalanların elektrik-elektronik teknolojileri, soğutma-iklimleme, bilgisayar destek tasarım eğitimi gibi kurslarla 10 alanda eğitileceğini anlatan Özdebir, bu uygulamanın yurt genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti.

"MB Başkanı ile gergin ayrıldık"

ASO Başkanı Özdebir, geçen yıl hem Merkez Bankasına hem de ekonomiden sorumlu bakanlara esnek enflasyon hedeflemesine geçilmesi yönünde çağrıda bulunduklarını ifade ederek, "Merkez Bankası Başkanı ile en son görüşmemizde biraz gergin ayrıldık. Başkana, (reel sektörün bu kadar yabancı para cinsinden borcu varsa bunun sorumlusu sizsiniz) dedim. Onun dünyası ile bizim dünyamız arasında çok fark var. Kurlar daha dengeli bir yerde olsaydı şu anda krize de daha canlı girmiş olurduk" şeklinde konuştu.

Enflasyon hedefiyle ilgili görüşlerini açıklayan Özdebir, hedefin tespit edilebilir ve ulaşılabilir olması gerektiğini söyledi.

"Kredi kartı borçları"

Özdebir, ödenmeyen kredi kartı borçlarında ciddi artış olduğunu, bu konuda da yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

"Kredi kartı borçlarının yapılandırılarak ödenebilir taksitlerle tüketici kredisine çevrilmesi lazım" diyen Özdebir, bankaların bunu yapabilmesi için vergi indirimi gibi cazip koşulların oluşturulması gerektiğini söyledi.

Nurettin Özdebir, aynı şekilde konut kredilerinde de borcunu ödeyemeyenler için yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Özdebir, bütçenin revize edilmesi ile ilgili soruya da "Bütçenin, seçimlerden sonra yeniden revize edilmesi gerekir. Hükümet de sanırım seçimden sonra revize edecek" yanıtını verdi.