"Kısa vadeli borcu olana 2.70'ten döviz verilsin"

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, kısa vadeli döviz borcu olan işadamlarına devletin 2.70 TL'den döviz satışı yapmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, döviz kurunun yükselmesiyle zor duruma düşen reel sektörün dış boçları için öneride bulundu. Çağlar, kısa vadeli döviz borcu olan işadamlarına devletin 2.70'ten döviz satışı gerçekleştirmesini, ayrıca Hazine'nin Halkbank üzerinden esnaflara sağladığı yüzde 50 faiz indirimli kredi imkanının, tüm şahıs firmalarına sağlanmasını istedi.

İTO Eylül ayı Meclis toplantısında piyasalarla ilgili konuşan İTO Başkanı Çağlar, reel sektörün kısa vadeli dış borcunun, finans kesimi borcu dışında 35 milyar dolar olduğunu belirtti. Özel sektörün 35 milyar dolar borçlanırken kurun bu düzeylerde olmadığını hatırlatan Çağlar, şöyle devam etti:

"Öngörülmedik şekilde yaşanan artışlar oldu. Bir çok iş adamı hesabını 2,50'ye göre yaptı. Bugün ise dolar 3 TL'yi aştı. Sırf aradaki bu kur farkı yüzünden özel sektörün borcu 17,5 milyar TL arttı. Bu sıkıntıyı aşabilmek için Merkez Bankamızı ve hükümetimizi iş dünyasıyla elele vermeye davet ediyorum. Bu 17,5 milyar TL zararın karşılanmasında bize destek verin. Kısa vadeli döviz borcu olan iş adamına devlet 2,70'ten döviz satışı gerçekleştirsin. Bu destek kamu kesimine en fazla 3,5 milyar dolara mal olur. Ve bu rakam neredeyse Merkez Bankası'nın bir yıllık kârı kadardır. Bu kâr bu yıl da Hazineye devredilmesin, üretim çarklarının dönmesi için kullanılsın. Yeter ki üretim yavaşlamasın, istihdam ve yatırımlar azalmasın." İTO'nun ikinci önerisinin de mikro işletmeler hakkında olacağını belirten Çağlar, "Hazine Halkbank üzerinden esnaflara sağladığı %50 faiz indirimli kredi imkanını tüm şahıs firmalarına sağlasın. Ülkemizdeki şahıs işletmesi sayısı yaklaşık 500 bin. Yani ekonomimizin üçte biri. Bu indirimli kredi imkanı hem onlara, hem de ekonomimize can suyu olacaktır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir