"Küresel kriz inşallah bizi teğet geçecek"

Başbakan Erdoğan, Dicle Üniversitesi 2008-2009 eğitim öğretim yılı açılış töreninde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DİYARBAKIR - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu küresel kriz de inşallah bizi teğet geçecek. Bizi böyle gelip de diğerlerini vurduğu gibi inanıyorum ki kesinlikle vurmayacak, vuramayacak. Çünkü biz rehavete düşmedik, mali disiplinden taviz vermedik, işi sağlama aldık" dedi.

Başbakan Erdoğan, Dicle Üniversitesi 2008-2009 eğitim öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, küresel ekonomik krize değindi. "Bu küresel kriz de inşallah bizi teğet geçecek" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bizi böyle gelip de diğerlerini vurduğu gibi inanıyorum ki kesinlikle vurmayacak, vuramayacak. Çünkü biz rehavete düşmedik, mali disiplinden taviz vermedik, işi sağlama aldık.

Bakınız göreve geldik, hatırlayın, önüne gelenin bir sıfır eklediği paramız vardı. Ama biz bu paradan 6 sıfırı attık. Dediler ki 'Enflasyon patlar'. Enflasyon patlamadı, tam aksine çatladı. Yüzde 30 olan enflasyon yüzde 7'ye kadar bizim dönemimizde indi. Hedeflerimizi bulamadı, doğrudur. Bir 2006 Mayıs-Haziran krizi yaşadık, arkasından şu anki kriz, yüzde 11'deyiz. Ama 30'dan 11. 19'luk yine burada bir başarı söz konusu. 'Yüksek faiz' diyorlar. İnsaf sahibi olalım. Biz göreve geldiğimizde bileşik faiz yüzde 63.4'tü. 13'e kadar düştü ama şu son olumsuzluklar sebebiyle 22'ye kadar yükseldi. Ama buna rağmen aradaki fark yüzde 41. Yine burada bir başarı söz konusu.

Öbür yandan 79 senede ihracatımız 36 milyar dolarken, şu anda ihracatımızın üzerine 97 milyar dolar ilave ettik, 5-5.5 yılda 133 milyar dolardır. 79 senede Gayrisafi yurt içi hasıla 230 milyar dolarken, şimdi bunun üzerine 2007 sonu itibariyle söylüyorum 4.5 senede 429 milyar dolar ilave ettik, 659 milyar dolar ve bu yıl inşallah 750 milyar dolara tırmanıyoruz, tırmanacağız. Bütün bunlarla Türkiye artık çok daha güçlü, çok daha sağlam."