"Kuyumcu değil, vatandaş daha çok zarar görecek"
Kuyumcuların "banka" isyanı sürüyor. Düzce Kuyumcular Derneği Başkanı Sezen: Bankalar altın satıyor ama neye dayanarak satıyor? Kuyumcular olarak biz her toptancıdan veya vatandaştan altın almıyoruz, bazen düşük ayar çıkıyor.Vatandaş önce bizden fiyat als
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
DÜZCE - Düzce Kuyumcular Derneği Başkanı Serkan Sezen, bankalara altın satışı yetkisi verilmesine ilişkin, "Bankalar altın satıyor ama neye dayanarak satıyor? Kuyumcular olarak biz her toptancıdan veya vatandaştan altın almıyoruz, bazen düşük ayar çıkıyor, eski veya yıpranmış çıkabiliyor" dedi.
Sezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yönetmeliği kapsamında bankaların da altın alıp satmaya başladığını belirterek, uygulamaya karşı çıktıklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi.
Vatandaşların bankalarda altın alıp satacak kişilerin bilgisi ve altınları nasıl değerlendirdiğine dikkat etmesi gerektiğine işaret eden Sezen, "Bankalar altın satıyor ama neye dayanarak satıyorlar? Kuyumcular olarak biz her toptancıdan veya vatandaştan altın almıyoruz, bazen düşük ayar çıkıyor, eski veya yıpranmış çıkabiliyor. O nedenle vatandaşlarımız öncelikle bizden fiyat alsın, değer tespiti yaptırsın" diye konuştu.
Sezen, vatandaşların bankalara muhtaç edildiğini öne sürerek, banka olmadan hiçbir şey yapılamadığını iddia etti.
Bankalara verdikleri altınlara ekspertiz değeri yaptırsınlar
Bankaların altın satışı yapmadan önce hesap çıkardıklarını dile getiren Sezen, paranın gram karşılığında altına çevrildiğini söyledi.
Sezen, altının 2011 yılı ağustos ayında yüzde 60'lardan yüzde 110'lara yükseldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Birden altın hesapları patladı. Örneğin, 110 milyarı olan vatandaşımız parası karşılığında altın alıyor fakat 1,5 yıl sonra banka 90 milyar lira para veriyor. Türk parası veya avro koyduğunuz zaman faiz veriyor ama altın hesabında vade yok. Tam tersi altın kredisi verdiği zaman esnaf veya vatandaştan faiz alıyor. Bunu vatandaşımız iyi düşünsün.
Vatandaş bankaya şunları sorsun, 'Biz bu altınları yatırıyoruz, hesap kesim ücreti kesiyor musunuz? Yarın bu altınlara vergi ödeyecek miyiz? Değişik türde ücretler kesecek misiniz?.'
Özellikle bankalara verdikleri altınlara ekspertiz değeri yaptırsınlar."
"Kuyumcu değil, vatandaş daha çok zarar görecek"
Yönetmeliğin kuyumcuları çok fazla etkilemeyeceğini savunan Sezen, vatandaşları daha çok etkileyeceğini düşündüklerini anlattı.
"Altın kuyumcudan alınır" diyen Sezen, "Herkes işini yapsın. Aldığın zaman rahatlıkla satarsın. Zamanında marketler de altın satmıştı. Biz o altınları almadık. Vatandaş da mağdur oldu. O nedenle kuyumcular olarak bankalardan alınan altınları almamaya karar verdik" ifadelerini kullandı.
Sezen, vatandaşların ne kadar zarara uğrayacağını zamanla göreceklerini sözlerine ekledi.