"Mayından temizlenen araziler yöre halkına dağıtılsın"

Ziraatçılar Derneği ve TMMOB

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Suriye sınırında, mayınlardan temizlenecek arazilerin, topraksız yöre halkına dağıtılması önerisinde bulundu. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın da mayınlı arazilerin tarıma açılması durumunda elde edilecek yıllık net gelirin 20 milyon doların üzerinde olacağının hesaplandığını söyledi.

İbrahim Yetkin yaptığı açıklamada, söz konusu arazilerin yüksek verimlilik potansiyeline sahip olduğunu belirterek, TBMM'de üzerinde görüşülmekte olan yasa tasarısının bir an önce geri çekilerek, yabancılar yerine, yöredeki topraksız halka kazandırılması gerektiğini kaydetti.

Tasarının yasalaşması halinde, bu verimli arazinin, yabancıların eline geçeceğini belirten Yetkin, "mayınlı arazilerin, yöredeki topraksız çiftçilere dağıtılması ve burada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın öncülüğünde, yöre halkının tarım yapması sağlanmalıdır" görüşünü bildirdi.

2014'e kadar temizlenecek

Gökhan Günaydın, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, mayınlı arazilerin tarıma kazandırılması konusunda görüşlerini açıkladı.

Türkiye'nin Suriye sınırında 510 km uzunluğundaki bir koridorda ve değişen genişlikte uzanan, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illerinde yer alan 216 bin dekar mayınlı alanın, 49 yıllığına, mayın temizleme işini yapacak yabancı şirketlerin kullanımına devredileceğini belirten Günaydın, "Türkiye'de döşeli bulunan kara mayınlarının 2014 yılına kadar temizlenmesi gerekmektedir" dedi.

1954 yılından başlayarak, yöre çiftçisinden yapılan kamulaştırmalar ve Hazine arazilerinin kullanımıyla mayınlanan alanların, 55 yıl sonra yeniden üretime dönüyor olmasının sevindirici olduğunu vurgulayan Günaydın, ancak, bu toprakların kimin elinde olacağı ve nasıl kullanılacağının, hem ülke güvenliği hem de gıda güvenliği açısından stratejik ve yaşamsal önem taşıdığını kaydetti.

"Yöre çiftçisine tahsis edilsin"

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Türkiye'nin gelişmişlik düzeyi en düşük bölgelerinden olması bağlamında, mayınlı arazilerin temizleme sonrasında yöre çiftçisine tahsis edilmesi durumunda yaratacağı istihdamın, Türkiye;nin sosyal dengeleri açısından çok önemli olduğunu belirten Günaydın, 170 bin dekar işlenebilir tarım alanı, Türkiye ortalama işletme ölçeği olan 59 dekarlık işletmelere bölündüğünde, 2881 adet tarım işletmesi doğmaktadır. Her bir hanenin en iyimser tahminle tarım işinde çalışabilecek yaşta olan 5 kişiden oluştuğu düşünüldüğünde, 14,405 kişilik bir istihdam kapasitesi ortaya çıkmaktadır" bilgisini verdi.

Günaydın, işletme başına yıllık net gelirin ise 10 bin 621 lira olarak gerçekleştiğini, Kooperatif yapısı altında örgütlenen köylü üreticinin, her işletmede ziraat mühendisleri önderliğinde gerçekleştireceği üretimin, Türkiye'nin gıda güvenliği ve gıda güvencesine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

2008 yılında kişi başına istihdam maliyeti ortalaması 287 bin lira, tarım sektöründe bir kişilik istihdam maliyeti ise 139 bin lira olduğunu bildiren Günaydın, "buna karşılık, mayınlı arazilerin temizlenerek yöre çiftçisine dağıtılması durumunda kişi başına istihdam maliyetinin 2 bin 124 lira olmaktadır" dedi.