"Merkez Bankası faizleri düşürmeli"

Ekonomi Bakanı Çağlayan faizlerin şu anda mutlak suretle düşmesi gerek dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ÇANAKKALE  - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye gerçekten şu anda faizlerde ve enflasyonda Cumhuriyet tarihinde son derece önemli bir rakama gelmişken, ben faizlerin şu anda mutlak suretle düşmesi gerektiğini söylüyorum" dedi.

Çağlayan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ÇTSO) düzenlenen "yeni teşvik sistemi"nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'ye gelen son 9 yıldaki 120 milyar dolarlık doğrudan sermayenin yüzde 75'nin Avrupa'dan geldiğini söyledi.
Türkiye'nin gerek Asya'da, gerek Avrupa'da, her iki kıtada, iki kıtayı birbirine bağlayan ülke olmakla beraber, Avrupa ekonomisinin adeta bir çıkış kapısı, temiz hava sahası ve bir oksijen deposu olduğunu belirten Çağlayan, Avrupa'da, ekonominin bugünkü şekli ile 17 Euro Bölgesi ülkesinden sadece 6'sının kriz öncesi dönemdeki ekonomik hayatını sürdürdüğünü dile getirdi.

Euro bölgesinin 11 diğer ülkesinin ise 2008 küresel kriz öncesine gelmesi için en az 10 yıla ihtiyacı olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Yunanistan'ın 2008 öncesi duruma gelmesi, yapılan tahminlere göre 2021 yılına kadar... Eğer yapısal reformları yaparlarsa eğer geçmişlerdeki hovardalıkları yapmayacakları tedbirleri alırlarsa ancak 2021'de sağlanır" diyen Çağlayan, İtalya, İspanya ve Portekiz'e bakıldığı zaman ise bu ülkelerin, 2018 ile 2019'dan evvel bu krizden çıkmalarının mümkün olmadığını vurguladı.

Merkez Bankası faizleri düşürmeli

Çağlayan, şöyle konuştu: "Türkiye gerçekten şu anda faizlerde ve enflasyonda Cumhuriyet tarihinde son derece önemli bir rakama gelmişken, ben faizlerin şu anda mutlak suretle düşmesi gerektiğini söylüyorum. Bunu söylerken zaman zaman beni eleştirenler oluyor, 'Merkez Bankası'na talimat veriyor' diye. Ben Bakanlar Kurulu'nun bir üyesiyim. Merkez Bankası'na talimat verilip, verilmeyeceğini her şeyi bilen biriyim. Merkez Bankası'nın bağımsızlığını da biliyorum. Ama Merkez Bankası, Türkiye ekonomisinden, büyümesinden bağımsız olma gibi lükse sahip değil. Türkiye maalesef son 3 yılda, bilhassa geçtiğimiz son iki yılda faiz konusunda dünyanın yaptığının tersini yapmıştır.

Türkiye, yeni yatırımlar, yeni teşvik sisteminin dünyanın en cömert teşvik sisteminin açıklanmış olduğu bir ortamda, Türkiye'ye çok ciddi ve alakanın olduğu bir ortamda, ulusal ve uluslararası yatırımcılara sinyal vermek zorundadır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir