"Minibüsçü esnafı müjde bekliyor"

TESK Genel Başkanı Palandöken, otomobil, minibüs ve otobüs tanımlarında yapılan değişikliğin vergi kanunlarında da yapılması gerektiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Otomobil, minibüs ve otobüs tanımlarında yapılan değişiklik vergi kanunlarında yapılmayınca minibüsler otobüs tarifesinden vergi ödemeye devam ediyor. Minibüsçü esnafı yetkililerimizden müjde bekliyor." ifadelerini kullandı.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, otomobil, minibüs ve otobüs tanımlarının Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sağlamak üzere 6495 sayılı kanunla Haziran 2013'de değiştirildiğini anımsattı.

Türkiye'de üretilen ve yurt dışından ithal edilen minibüslerin, AB standartlarına uyumlu olarak sürücüsü dahil 17 oturma yeri olacak şekilde üretildiğini belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Yasa değişikliğinden önce şoför esnafı, satın aldıkları minibüslerin 2 koltuğunu sökmek suretiyle mevzuata uygun hale getirmek zorunda kalıyordu. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda değişiklik yapılarak bu sorun çözüldü ama Vergi Kanununda değişiklik yapılmadı. Artık, 10-17 koltuklu araçlar minibüs sayılıyor. Ancak aynı değişiklik vergi kanununda yapılmadığı için 16 ve 17 koltuğu olan araçlar vergi uygulaması bakımından otobüs olarak kabul ediliyor. Sonuçta ruhsatında minibüs yazan araç, iş vergi ödemeye gelince otobüs sayılıyor. Bu haksızlığın düzeltilmesini bekliyoruz. Minibüsçü esnafı yetkililerimizden müjde bekliyor."

Söz konusu durum nedeniyle vergi uygulamaları bakımından adaletli olmayan bir tablonun ortaya çıktığını ifade eden Palandöken, 16 ve 17 koltuğu olan bir minibüs için 2016 yılında 748 lira motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi gerekirken, bu araçlar için otobüs tarifesinden bin 886 lira vergi ödeneceğine dikkati çekti. 

Palandöken, "Yani 2,5 kat daha fazla vergi ödenecek. Ancak bir taraftan da 2016 vergilerinin birinci taksitleri ödendi. Bu sorun kısa zamanda çözülürse, bu yılın ocak ayında ödenen ilk taksitlerin fazla ödenen kısmı, ikinci taksitlerden mahsup edilebilir." görüşüne yer verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir