"Ne halinizi varsa görün deniliyor, bu serbest değil, serseri piyasa"

TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Türker, TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin 2007/2008 iş yılı olağan genel kurulunda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, 'Yüzde 95'i ihraç edilen bir üründe 'ne halinizi varsa görün' deniliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bu, serbest değil, serseri piyasa" dedi.

TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin 2007/2008 iş yılı olağan genel kurulu İzmir'de gerçekleştirildi.

Genel kurul toplantısında bir konuşma yapan Birlik Başkanı Türker, birliğin yaşadığı sorunlara değindi.

Türkiye'de iki üründe, fındık ve üzümde arz fazlası olduğunu ifade eden Türker, fındığın TMO aracılığıyla desteklendiğini, üzüm için böyle bir şeyin söz konusu olmadığını dile getirdi.

Türker, 16 birlik içinde sadece fındığın koruma altına alındığını, üzümün ise Manisa'nın 6-7 ilçesinde üretildiği için ihmal edildiğini öne sürdü.

Piyasanın regüle edilmesi için TMO'nun kullanıldığı görüşünü aktaran Türker, "Yüzde 95'i ihraç edilen bir üründe ise 'ne halinizi varsa görün' deniliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bu serbest değil, serseri piyasa" diye konuştu.

"Kimse kimseyi aldatmasın"

Türker, 30 yıldan bu yana ilk defa üzüm fiyatlarında bu kadar artış gördüğünü ifade ederek, "Üzümün bu fiyatlardan alınması mümkün değildir. Kimse kimseyi aldatmasın" dedi.

İhracatçı bazı kesimlerin "hasetlik yaptığı"nı kaydeden Türker, "Bu kesimler, 'TARİŞ işin hamallığını yapsın, satışını biz yaparız' diyorlar. Üzüm Birliği ihracatçı birliktir, ülkeye döviz getiren bir birliktir. Böyle bir şey söz konusu olabilir mi?" görüşünü dile getirdi.

Türker, Ankara'nın birliklerle ilgili sorunlara makro düzeyde bakması, Hazine'nin stok maliyetini üstlenmesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin üzümde dünya şampiyonu olduğunu kaydeden Türker, "Naim Süleymanoğlu, şampiyon olduğunda ev verdiler, altın verdiler. Biz ise şampiyon olduğumuz için cezalandırılıyoruz. Dünyada şampiyon olduğumuz başka bir ürün var mı?" diye sordu.

Tarımda AB standartlarının getirilmesi konusuna da değinen Türker, bunun, üretimi desteklemek için değil, Türkiye'nin üretim dışı bırakılması için yapıldığını savundu.

Ali Rıza Türker, "Evlenme programlarını değil, ekonomi programlarını takip edelim. Ben, önümüzdeki süreçte, 2009'da, 2010'da ekonominin düzeleceğine inanmıyorum. Matkabın ucu daha yeni geldi, henüz vücuda değmedi" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da, tarihi bir süreçten geçildiğini, bunun 2000'den beri süregeldiğini belirterek, "57. hükümet döneminde tarımda bir tasfiye söz konusudur. 2000'den itibaren IMF, stand by anlaşmalarıyla Türkiye'nin tarıma verdiği destekleri azaltmasını ve niteliğini değiştirmesini istemiştir" dedi.