"Numara taşınabilirliği dönüm noktası olacak"

Avea Genel Müdürü Türktan, İzmir Hilton Otelinde düzenlediği basın toplantısında sektörle ilgili gelişmeleri değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, kasım ayında hayata geçirilecek numara taşınabilirliği uygulamasının, rekabet koşulları, müşteriler ve Avea açısından dönüm noktası olacağını belirtti. 

Türktan, İzmir Hilton Otelinde düzenlediği basın toplantısında, Avea olarak, kullanıcının yanında, tüketiciye faydalı bir operatör olma amacını yerine getirdiklerini belirtti. 

Sürekli yenilenen çeşitli tarifeler ve kampanyalarla abone sayısında ciddi oranda artış sağladıklarını ifade eden Türktan, "Finansal performans açısından, 2006 ile 2007 yılları arasında abone sayısında yüzde 32 oranında büyüdük. 2007'den 2008'in ilk yarısına geldiğimizdeyse sektör yüzde 4 büyürken biz yüzde 10 oranında büyüdük" dedi. 

Avea'nın, 3 yılda 1 milyar doları aşan yatırımları sayesinde, kapsama alanı açısından bin nüfusun altındaki yerleşim birimlerine ulaşabildiğini, çağrı kesilme oranlarının yüzde 27 oranında iyileşme olduğunu anlatan Türktan, yaygın satış ağı sayesinde abone sayısında düzenli artış sağlandığını kaydetti. 

"Uygulama yılın en önemli konusu"

Kullanıcılarına ortalama 15,8 YTL karşılığında 177 dakika konuşma imkanı sağlayan Avea'nın "en ucuz operatör olma" özelliğini sürdürdüğünü bildiren Türktan, şöyle devam etti: 

"Numara taşınabilirliği, bu senenin en önemli konuları arasında bulunuyor. Biz üçüncü operatör olduğumuz için, uygulamaya çok önem veriyoruz. Madem bu kadar yatırım yapıyoruz, madem dakika başına en ucuza konuşturan biziz. Numara taşınabilirliği, rekabet koşulları, tüketici ve Avea açısından bir dönüm noktası olacak. Bu çok önemli konu üzerinde hassasiyetle duruyoruz." 

"Maliyetler ortadan kalkacak"

Avea Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Anık ise numara taşınabilirliği uygulamasının, yürütülen tanıtım kampanyalarıyla halk tarafından daha iyi anlaşıldığını kaydetti. Anık, şunları kaydetti: 

"Numara taşınabilirliği, hangi operatör olursa olsun, telefon numarasını oluşturan 11 rakamın tamamen bir diğer operatöre taşınabilmesidir. Uygulama tüketici, sektör ve rekabet açısından büyük önem taşıyor. Uygulamanın hayata geçirilmesine ilişkin mücadelemiz 2005'de başladı. Uygulama 9 Kasımda başlayacak. Kullanıcı açısından çok önemli. Maliyetler ortadan kalkacak. Vergi yok. Sadece cüzi olmasını umduğumuz taşıma ücreti tahsil edilecek. Uygulamayla eşit şartlarda rekabet sağlanmış olacak. Tüketiciler kazanacak ve kalite artacak." 

2007 rakamlarına göre, Avrupa'da 44 milyon abonenin numarasını taşıdığını, özellikle İskandinav ülkelerinde yüzde 60'lara varan başarı yakalandığını anlatan Anık, Türkiye'de de çok büyük bir hareket yaşanacağını tahmin ettiklerini belirtti. 

 

"Vodafone ile ortak yatırım yapıldı"

Anık, uygulamanın hayata geçirilmesi amacıyla Vodafone ile ortak yatırım yaptıklarını, Telekomünikasyon Kurumuna hibe edilen sistem sayesinde numara taşınabilirliği uygulamasına başlanacağını söyledi. 

Numara taşınabilirliği uygulamasından yararlanmak isteyen kullanıcıların, geçmek istedikleri operatörün bayilerine başvurmasının yeterli olduğunu vurgulayan Anık, "Alıcı operatör, müşteri talebi doğrultusunda doldurulan formu Telekomünikasyon Kurumuna iletecek. Verici operatörün bilgi onayının ardından, operatör değişimi veri tabanına işleniyor ve tüm operatörlere bildiriliyor. Alıcı operatör, abonesini uyarıyor. 15 dakikalık kesintiden sonra işlem tamamlanıyor" dedi. 

Anık, yaklaşık 6 günde tamamlanan sürecin, ilerleyen dönemde kısalabileceğini sözlerine ekledi. 

"Hedef 2 milyon yeni abone"

Avea Genel Müdürü Türktan, uygulamanın, sektörde değişimlere neden olacağını vurgulayarak, "Araştırmalar, yüzde 10 civarında abonenin memnuniyetsiz olduğunu gösteriyor. Uygulamanın hayata geçirilmesinin ardından 12 aylık süreç içinde 2 milyon yeni abone hedefimiz var" şeklinde konuştu. 

Numara taşıma uygulaması için abonelerden tek seferlik ücret alınacağını hatırlatan Türktan, henüz belirlenmeyen ücretin düşük tutulması gerektiğini bildirdi. 

 

"3G ihalesine girebiliriz"

Türktan, bir soru üzerine, numara taşınabilirliği uygulaması, şebeke içi dışı fiyat farklılığı ve bağlantı ücretleri gibi sorunlar nedeniyle girmedikleri 3G ihalesine girebileceklerini anlattı. 

Rekabet koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle önceki 3G ihalesine girmediklerine dikkati çeken Türktan, "3G'ye yönelik altyapıyı tamamlıyoruz. Akıllı santral yatırımı yapıyoruz. Baz istasyonlarımızı 3G'ye çevireceğiz. 3G ihalesine girmemiz, sene sonu gündeme gelebilir. Önümüzdeki haziran 3G yatırımlarını çalışır hale getireceğiz" diye konuştu. 

Toplantıda, Avea Genel Müdürü Türktan ile Genel Müdür Yardımcısı Anık'ın yanı sıra Avea Kurumsal İletişim Direktörü Pınar Kaya da hazır bulundu.