"Olmayacak şeyler istemedik; durum artık değişmeli"

Küçük, krizle birlikte sanayide var olan sorunların daha da derinleştiğini, adeta taşınamaz boyuta ulaştığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL – İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, taleplerin bilinç ve sorumluluk içinde dile getirdiklerini belirterek, "Olmayacak şeyler istemedik. Gerektiğinde kaynak için alternatif adres gösterdik. Bunlara rağmen netice alamadık. Artık durumun değişmesini istiyoruz" diye konuştu.

Küçük, "İstanbul Sanayi Forumu - 2008 Yılı 2. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, 2008'i ekonomide ve sanayide oldukça karamsar bir tablo ile uğurladıklarını ifade etti.

Sanayideki sorunların geçmişinin küresel krizden öncesine dayandığını, krizle birlikte sanayide var olan sorunların daha da derinleştiğini, adeta taşınamaz boyuta ulaştığını savunan Küçük, "Küresel kriz şiddetlendiğinden bu yana tüm ülkeler peş peşe kurtarma paketleri devreye sokarken biz yine yavaş kaldık ve dahası kalmaya devam ediyoruz. Neyi yanlış yapıyoruz, nerede yanlış yapıyoruz, niye netice alamıyoruz? Bu sorulara cevap arıyoruz" diye konuştu.

Küçük, devletin imkanlarının sınırlı olduğunu çok iyi bildiklerini, taleplerini daima bu bilinç ve sorumluluk içinde dile getirdiklerini, bütçe dengelerini asla göz ardı etmedikleri ifade ederek, "Olmayacak şeyler istemedik. Gerektiğinde kaynak için alternatif adres gösterdik. Alternatif çözüm önerileri geliştirdik. Bunları yaparken daima nihai olarak ülkemizin devletimizin ve milletimizin imkanlarını geliştirmeyi amaçladık. Bunlara rağmen netice alamadık. Artık durumun değişmesini istiyoruz" dedi.

Tanıl Küçük, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile fikir birliği içinde oldukları çözümlerin hayata geçirilmesinde yavaş kalındığını, kendilerinin "yavaş kalmak" olarak gördükleri durumu Ekren'in "proaktif olmakla ihtiyatlı olmak arasında köprü kurma süreci" olarak tanımladığını, ancak şimdiye kadar bu köprünün çoktan kurulması ve üzerinde yürünebilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

"Cansuyunda tıkanlık giderilmeli"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın sanayi adına verdiği mücadeleyi çok iyi bildiklerini belirten Küçük, kriz koşullarında KOBİ'ler için önem taşıyan ve çok ilgi gören Cansuyu Projesi çerçevesinde hem başvuruda hem de talebin karşılanmasında tıkanıklık yaşandığını, tıkanıklığın giderilmesini istediklerini ifade etti.

Küçük, "Sayın Bakanım, Sayın Başbakan Yardımcımız; içinde bulunduğumuz koşullar yeni, farklı ve çok daha kapsamlı önlemleri gerektirmektedir. Aksi takdirde önümüzdeki günlerde ortaya çıkabilecek ekonomik ve sosyal maliyetlerin bedelinin çok ama çok ağır, belki de ödenemez boyutlarda olabileceğini ifade etmeliyiz" diye konuştu.

Bütün sektörlerin, finansman imkanları konusunda büyük sıkıntı içinde bulunduğunu dile getiren Küçük, bu sıkıntının şirketleri kapanma riski ile karşı karşıya getirdiğini, sorunun acilen çözülmesi gerektiğini belirtti.

İç talebin neredeyse tamamen durduğunu vurgulayan Küçük, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İşten çıkarmalar devam ettikçe işini henüz kaybetmeyenler 'kaybedebilirim' korkusuyla tüketimden uzak durmaktadır. Moraller bozuk. Geleceğe yönelik beklentiler olumsuz. Tüketici ve üretici güveni diplerdedir. Türkiye ekonomisi adeta bir olumsuzluk sarmalının içine girmiştir. Bu sarmalı kırabilecek tek irade Hükümet ve ekonomi yönetimidir. Hükümetimiz toplumda güveni güçlendirerek bu sarmalı mutlaka kırmalıdır."