"Sabit telefon pazarında rekabet ortamı şart"

European Telecommunication Holding CEO'su Kuyulu, yatırımları hızlandırmak için yüzde 100 rekabet ortamının şart olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - European Telecommunication Holding Üst Yöneticisi (CEO) Şevki Kuyulu, sabit telefon hizmetleri pazarında, yatırımları hızlandırmak ve tüketiciye kazandırmak için yüzde 100 rekabet ortamının şart olduğunu bildirdi.

Şevki Kuyulu, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, sabit telefon hizmetleri pazarında rekabet ortamının halen sağlanamamış olmasının alternatif operatörlerin yaşam gücünü elinden aldığını belirtti.

Adil rekabet ortamının sağlanmasıyla birlikte alternatif operatörlerin yatırımlarının artacağını ve gelecek yabancı yatırımlarla tüketicilere daha fazla yenilik, çeşitlilik ve katma değerli hizmetler sunulabileceğini savunan Kuyulu, şunları kaydetti:

"Sabit telefon hizmetleri pazarında yatırımları hızlandırmak ve tüketiciye kazandırmak için yüzde 100 rekabet ortamı şart... Şehir içi görüşme hizmetlerinin rekabete açılmasını sağlayacak düzenlemelerin de bir an önce tamamlanması gerekiyor.

Türk Telekom, tekel konumunda olduğu şehir içi görüşme pazarında sunduğu fiyatları, şehirler arası görüşme ücretlerini sübvanse etmek için kullanıyor. Bir diğer deyişle tüketicinin lehine görünen tarifeler, aslında rekabete açık olmayan şehir içi görüşme hizmeti ve aylık sabit ücret yoluyla tüketiciden toplanan kar marjı yüksek gelirlerle sübvanse ediliyor."

Sabit telefon pazarının 2004 yılında rekabete açılmasından önce Almanya aramalarının dakikasının 1,2 liradan ücretlendirilirken bugün bu tutarın 11 kuruş seviyesine indiğini, şehirler arası aramaların dakikasının da 20 kuruştan 8 kuruşa düştüğünü hatırlatan Kuyulu, fiyatlardaki bu düşüşün, rekabetin olmadığı şehir içi aramalarda görmenin ise mümkün olmadığını ifade etti.

"Pazarın yüzde 10'u rekabete açık"

Şevki Kuyulu, sabit telefon hizmetleri pazarının tamamının alternatif operatörlere açık olmadığını belirterek, "Sabit Telefon Hizmeti (STH) Yönetmeliği"nin 20 Kasım 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini, ancak lisans bedelinin henüz Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmediğini ve altyapıları hazır olsa bile şehir içi telefon hizmeti sunamadıklarını ifade etti.

Sabit telefonlardan sadece 'Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri' (UMTH) olarak tanımlanan şehirler arası, uluslararası ve cep telefonu arama hizmetlerini sunabildiklerini anlatan Kuyulu, bu durumda Türkiye sabit telefon hizmetleri pazarının sadece yüzde 10'unun rekabete açık olduğunu bildirdi.

Türk Telekom tarafından yeni sunulan tarife paketleriyle şehir içi görüşme ücretlerinin şehirler arası ücretlere oranla daha pahalı bir hale geldiğini belirten Kuyulu, şunları kaydetti:

"Yeni sunulan tarife, şehir içiyle beraber şehirler arası görüşmelerde de sınırsız görüşme imkanı sunuyor. Tarifede 3 bin dakika şehir içi görüşme bedeli, tüm vergiler dahil 55 lira iken, pakete ilave edilebilen 3 bin dakika şehirler arası görüşme bedeli için sadece 7 lira daha ödemek yeterli oluyor.

Görüldüğü gibi bu tarifede yer alan şehirler arası görüşmeler, şehir içi görüşmelerin neredeyse 1/8'i kadar ücretlendiriliyor. Bir diğer ifadeyle rekabete açık olmayan şehir içi görüşmeler, rekabete açık olan şehirler arası görüşmelere göre 8 kat daha pahalı sunuluyor."