"Sheraton Ataköy'e 60 milyon dolarlık yatırım yaptık"

DATİ Yatırım Holding Yürütme Kurulu Başkanı Kıran, Sheraton Ataköy yatırımı ile 250 kişiye istihdam sağladıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - DATİ Yatırım Holding Yürütme Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Kıran, "Sheraton İstanbul Ataköy Hotel'e 60 milyon dolarlık yatırım yaptık, 250 kişiye istihdam sağladık" dedi.

Dati Yatırım Holding A.Ş, franchise anlaşması yaptığı Starwood Grubu'nun beş yıldızlı markası Sheraton İstanbul Ataköy Hotel için 60 milyon dolarlık ve 250 kişiyi istihdam eden yenileme yatırımını tamamlayarak, kapılarını şubat ayından itibaren misafirlerine açtı.

Sheraton İstanbul Ataköy Hotel yatırımının tamamlanması ve misafir kabulüne başlanması dolayısı ile düzenlenen toplantıda konuşan DATİ Yatırım Holding A.Ş Yürütme Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Kıran, Özelleştirme İdaresi'nden 200 milyon dolara devraldıkları Ataköy Marina, Galleria ve Ataköy Otelcilik'te bir dizi yeni yatırımlar yaptıklarını ifade ederek ilk yatırım anlaşmasını dünya otelciliğinin güçlü gruplarından Starwood Grubu'yla 1,5 yıl önce imzaladıklarını hatırlattı.

Gökhan Kıran, Sheraton İstanbul Ataköy Hotel'e 60 milyon dolar yatırım yaptıklarını, bu rakamın 45 milyon dolarını yenileme faaliyetlerinde kullandıklarını ve 250 kişiye de iş imkanı sağladıklarını söyleyerek, oda satışından çok ciro artış ve verimliliğini seçtiklerini dile getirdi.

Mega yat limanı, apart residance, kongre ve alışveriş merkezini içeren yaşam merkezi projelerinin olduğunu, bu projeye 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını anlatan Kıran, bu projeleri krizde önlerini görebilmek için dondurduklarını belirtti.

Kıran, tesisin doluluk oranının sürekli olarak arttığını ve yıl sonunda yüzde 75-80 oranında bir doluluk beklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Biz sadece oda satmak yerine daha fonksiyonel bir otel anlayışı ile yatırımı benimsedik. Bu doğrultuda, iş toplantıları, davet, yemek ve çeşitli organizasyonlar için balo salonları, toplantı odalarının yanı sıra, dünya mutfaklarına farklı bir bakış açısı getiren restoranları hizmet yelpazemize kattık. Bünyemizde yer alan SPA, fitness center ile şehir otelciliğine bir farklılık getirerek İstanbul'un kalbinde resort konforunda bir 'business hotel' imkanı sunmayı hedefliyoruz. Kısacası bu otel yatırımımız dünya standartlarıyla Türkiye'nin ihtiyaçlarını buluşturuyor. DATİ Yatırım Holding A.Ş olarak, Starwood grubuna ait diğer otel markalarının Ataköy'e getirilmesi için uygun projelerde tekrar çalışabiliriz."

"Yatırımlarımız sürecek"

Toplantıda konuşan DATİ Yatırım Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kalkavan ise, fabrikaların kapandığı ve işsizliğin artığı bir dönemde çok önemli bir yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, krize rağmen yılmadıklarını ve yatırımlarını sürdürdüklerini bildirdi.

Kalkavan, gazetecilerin, "Şirketin, satın aldığı gemiler için hazine garantisi istemesin"e ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:

"İptal edilen gemiler var. Aşağı yukarı 10 milyar dolarlık siparişimiz vardı. Bunun 2,5 milyar dolarını peşinen ödedik. Türkiye'nin parası bu 2,5 milyar dolar. Şimdi, bütün bu sipariş verdiğimiz gemilere her şeyimizle ipotekliyiz, ipoteğe verdik. Şimdi gemi fiyatları düşünce ipotek eksikliğe uğruyor. Biz de Başbakanımızdan hazine garantisi rica ettik. Bir hazine garantisi verilirse bu sorunlar çözülebilir. Paralarımız, 2,5 milyar dolarımız yanmaz. Denizcilik sektörüyle ilgili düzenlemeler için de beklentilerimiz var. Başbakanımız da seçimlerden sonra bu konuları görüşeceklerini, problemlerin çözümü konusunda ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Garanti dışında kredi çözümü de olabilir. Bankaların kredi mekanizmalarını çalıştırması lazım. Yani bankalar topladıkları mevduatı müşterisine vermezse ne yapacaklar? Bunlar hep faiz ödeyecek faiz almayacak. Muhakkak ki bankalarda kendi menfaatlerini düşünerek, kredi vermek için mekanizmayı çalıştırmak için, bir takım gayretleri gösterecekler. Bankalar yüzde 11-12 gibi rakamlarla kredi veriyor."

Yapacakları yatırımların ne zaman biteceğinin sorulması üzerine Kalkavan, daha lüks bir Galeria Alışveriş Merkezi yapacaklarını, Ataköy'ü büyük gemilerin yanaşabileceği bir liman haline getireceklerini, burayı 400 dönüm doldurma müsaadelerinin çıktığını ve bunun için vergilerini ödediklerini belirterek şöyle devam etti:

"Ama kredi mekanizması açılmazsa bu yatırımı şu anda yapmamız mümkün değil. Kredi mekanizması açılırsa bunları yapacağız. Kongre merkezleri yapacağız. Bu bölgede biz de kiracıyız. Projelerimize yapacağımız 1 milyar dolarlık yatırım 2038 senesinde bitiyor. Geriye dönmeyecekse o yatırımı yapmayız. Kiracı olduğumuz araziler için de alıcı olabiliriz."