"Soruşturmalar bu yıl sonuçlanabilir"

RK Başkanı Kaldırımcı, halen devam eden 18 soruşturma bulunduğunu, bunlardan Turkcell, Mey İçki, bazı dershaneler, sürücü kursları ve fırınlarla ilgili olanların bu yıl sonuçlandırılabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, halen devam eden 18 soruşturma bulunduğunu, bunlardan Turkcell, Mey İçki, bazı dershaneler, sürücü kursları ve fırınlarla ilgili olanların bu yıl sonuçlandırılabileceğini söyledi.

Kurumun 17. Kuruluş Yıldönümü sebebiyle düzenlediği basın toplantısında Kaldırımcı, bugüne kadar rekabet ihlali iddiasıyla 232 soruşturma açıldığını, bunların 214'ünün tamamlanarak nihai karara bağlandığını belirtti ve şöyle konuştu:

"Halihazırda 18 soruşturma halen devam etmektedir... Bunların bir kısmı yeni soruşturmalar, bir kısmı yargıdan dönen ve yeniden ele alınan soruşturmalar. Bunların içinde Turkcell, Mey İçki, bazı dershaneler, bazı sürücü kursları ve bazı fırınlarla ilgili rekabet ihlali soruşturmaları 2014 yılı içinde bitebilir."

Kurum, Mey İçki ile ilgili soruşturmayı 2013'ün Şubat ayında, Turkcell'le ilgili soruşturmayı ise Ağustos ayında başlatmıştı.

Kaldırımcı, Tüpraş hakkında verilen rekabet ihlali kararının gerekçeli kararının da yazıldığını ve imzada olduğunu söyledi.

RK, 2012 Mayıs ayında başlattığı ön araştırmanın ardından, 2012 Temmuz ayında Tüpraş aleyhine açtığı soruşturma sonucu, bu yılın Ocak ayında şirkete, ilgili yılın cirosunun yüzde biri oranında ceza vermişti.

Şirket, bu hafta çıkması beklenen gerekçeli kararın ardından, peşin ödeme hakkını kullanarak 412 milyon liralık cezanın 309 milyon lirasını ödeyerek itiraz için yargı yoluna başvuracak.

Tüpraş'la ilgili rekabet incelemesinin, son dönemdeki süreçten çok önce başlatıldığını kaydeden Kaldırımcı, soruşturmanın sonlandığı zamanın tamamen takvimden kaynaklandığını belirterek, "Takvim böyle çıktı. Kanunen bütün erteleme imkanlarımız bitmişti. Belirlenen ceza oranında da biz kendi içimizde tamamen yönetmeliği göz önüne alarak bu rakama ulaştık" dedi.

Gezi olayları sırasında Koç Grubu'na ait Taksim Divan otelinin kapılarının protestoculara açılmasının ardından Başbakan Erdoğan Koç Grubu'na yönelik eleştirilerde bulunmuştu.

Koç grubunun rafineri şirketi Tüpraş başta olmak üzere diğer bazı şirketlerinde başlatılan vergi incelemesi de bu eleştirilerin sonucu olarak nitelendirilmişti.

Rekabet Kurumu kararlarının herhangi bir siyasi dış etkenden etkilenmesinin söz konusu olmayacağını da belirten Kaldırımcı, "Yok öyle bir şey; olmadı, olamaz da. Bunun pratiği yoktur. Kararlarda hükümetlerin dahli yoktur. Bir örnek dahi gösteremezsiniz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir