"Sürekli KDV indirimi uygun görülmüyor"
Bakan Şimşek, CHP'li Erten'in KDV'ye ilişkin soru önergesine yazılı yanıt verdi
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüketimde önceliği olan bütün mal ve hizmetlerin KDV oranlarında sürekli indirime gidilmesinin, hem KDV tekniği hem de bütçenin gelir gider dengesi dikkate alındığında uygun görülmediğini bildirdi.
Şimşek, CHP İzmir Milletvekili Abdurrezzak Erten'in soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, ''Türkiye'de 2002'den bu yana sağlanan siyasi istikrar ortamında uygulanan ekonomi politikaları ve reformları sonucunda, mali sistemin krizlere karşı dayanıklılığının arttığını'' belirtti.
Tavizsiz uygulanan mali disiplinin, Türkiye'deki ekonomik mali istikrarın en önemli sigortası olduğunu ifade eden Şimşek, bu nedenle küresel dalgalanmanın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisinin, sınırlı kaldığını vurguladı.
Şimşek, ''2002-2008 yılları arasında kesintisiz büyüme başarısını yakalamış ülkemiz, ekonomisindeki istikrarın devamı ve dış piyasalardaki olumsuzluklardan finansal ve reel sektörün en az düzeyde etkilenmesi için Hükümetimiz gerekli önlemleri zamanında, etkili şekilde almaktadır'' dedi.
Bu çerçevede, mobilya sektörünün de içinde yer aldığı bazı mal teslimlerini kapsayan KDV'de oran indirimi uygulamasının 30 Eylül 2009'a kadar uzatıldığını anımsatan Bakan Şimşek, şunları kaydetti:
''KDV oranları; bu verginin kendine özgü yapısı, işleyişi, yansıma özelliği ile ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal şartlar, mal ve hizmetin toplam talep-arz yapısıyla, bu mal ve hizmetlerin düşük gelir guruplarının harcamaları içindeki payı yanında, bütçenin gelir ihtiyacı dikkate alınarak yapılan değerlendirmelere göre tespit edilmektedir.
KDV'de indirimli oran uygulaması; esas olarak orta ve dar gelirlilerin korunmasına yönelik sosyal amaçlı bir yaklaşım olup, tüketimde önceliği olan bütün mal ve hizmetlerin KDV oranlarında sürekli indirime gidilmesi, hem KDV tekniği hem de bütçenin gelir gider dengesi dikkate alındığında uygun mütalaa edilmemektedir.''