"Sürü psikolojisiyle otomobil almaya başlandı"

Çağlayan, ÖTV indirimiyle birlikte yaşanan canlılığın birçok alana etki ettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ''İnsanlar sürü psikolojisiyle otomobil almaya başladı, stoklarda araba kalmadı. Gerekli psikolojik ortam oluşturulursa Türk insanında para var, harcar'' dedi.

Çağlayan, Otomotiv Distribütörleri Derneğinin (ODD) Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, otomotiv sektörünün Türkiye'nin yüzakı olduğunu, kendine önemli hedefler koyan sektörün, küresel krizden etkilenmemesinin kaçınılmaz olduğunu anlattı.

Her krizin bir sonu olduğunu dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin kriz konusunda deneyimli olduğunu, bankacılık sektörünün güçlü bir yapısı bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'yi diğer ülkelerden farklı kılan özelliklerinin bulunduğunu belirten Çağlayan, otomotiv sektörünün de, ülkenin göz bebeği olduğunu, Türkiye'nin geleceğinde önemli rol oynayacağını söyledi.

Çağlayan, ''Otomotiv sektörü öncelikle teşvik edilecek sektörlerimizin başında geliyor. Sektörü yolda bırakmayacak çalışmaların içinde oluyoruz'' dedi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği temaslardan örnekler veren Çağlayan, beyaz eşya alışverişi yapan bir aile ile konuştuklarını belirterek, ''Sektördeki bu hareket, ne zaman evleneceği belli olmayan kızımıza bile çeyiz düzdürüyor'' dedi.

Otomotiv sektöründe de, yapılan düzenlemeyle patlama olduğunu ifade eden Çağlayan, son günlerde tüketicilerden gelen şikayetleri hatırlatarak, ''Sakın ha, velinimetiniz olan müşteriyi üzmeyin. Siz kabul edin ya da etmeyin, gelen şikayetleri biliyorum'' dedi.

Üretimin ciddi ivme yakaladığını, bunun devam etmesini umduğunu dile getiren Çağlayan, üreticilerin iç pazara otomobil yetiştirmek için çırpındığını, bunun da küresel kriz ortamında son derece mutluluk verici olduğunu dile getirdi.

Çağlayan, müşterilerin yüzde 75'inin kendi öz kaynağıyla otomobil aldığını, çuvalla, bavulla vatandaşın parasını harcamaya başladığını belirterek, ''Dev bir indirim değil. İnsanlarda ciddi şekilde akım var. İnsanlar sürü psikolojisiyle otomobil almaya başladı. Stoklarda araba kalmadı. Eğer gerekli psikolojik ortam oluşturulursa Türk insanında para var, harcar'' diye konuştu.

Bankacılarla reel sektörün ilişkilerinin önemine de değinen Çağlayan, bankaların parayı satmak zorunda olduğunu, otomotiv sektöründeki hareketliliğin bankacılık sektörüne de yansıyacağını anlattı.

ÖTV indirimiyle birlikte yaşanan canlılığın birçok alana etki ettiğine işaret eden Çağlayan, ''Gazetelerin sayfa sayısı bile arttı. Otoparkçısından, araba yıkayıcısına kadar işler açıldı. Maşallah nazar boncuğu satanların bile işleri açıldı'' diye konuştu.

"Destek paketleri kesintisiz devam etmeli"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, otomotiv sanayinin, sağladığı katma değer ve yarattığı istihdam itibarıyla, ekonominin öncü sektörlerinden olduğuna işaret etti.

Tanıl Küçük, son yıllarda, hem üretim ve ihracat hem de ithalat boyutuyla büyük atılım gerçekleştiren sektörün, ekonomideki ağırlığının büyümesinde, pazar hacminin genişlemesinde ve istihdamının artmasında, üreticilerin yanında, otomotiv distribütörlerinin de büyük katkısı olduğunu kaydetti.

Distribütörlerin, farklı modellerin, uygun fiyatlarla tüketiciye ulaştırılmasının yanı sıra Türkiye'de olmayan teknolojilerin tanıtılmasında ve eksiksiz bir rekabet ortamının oluşturulmasında da önemli rol oynadıklarını belirten Küçük, ''Ve bunları, stok maliyeti başta olmak üzere pek çok ticari risk üstlenme pahasına yapmaktadırlar'' dedi.

Küçük, otomotiv sektörünün, küresel özelliği nedeniyle küresel krizin merkezinde yer aldığına işaret ederek, hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve otomotiv sektörüne yönelik destek tedbirleri içeren paketin, geç kalmış olsa da önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.

Tanıl Küçük, ''İçinde bulunduğumuz olağanüstü koşullarda destek paketleri kesintisiz olarak devam etmelidir. Otomotiv sektörümüzün yanı sıra, zor durumda olan diğer alt sektörlerimize yönelik paketler için de katkı ve öncülüğünüzü beklediğimizi ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.

ÖTV indirimi şeklindeki desteğin otomotiv sektöründe olumlu etki yarattığını dile getiren Küçük, ''Ümit ediyoruz ki, otomotiv sektörümüz de bu desteği iyi değerlendirecek, üretim ve istihdam anlamında, artı hanesine yazabilecektir' dedi.

ÖTV indiriminin etkisiyle, stokların şimdiden azaldığının öğrenildiğini söyleyen Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Verilen bu destek, yalnızca Türk otomotiv sektörüne değil, işbirliği içinde olduğumuz küresel otomotiv sektörüne de bir destek niteliğindedir. Beklentimiz, küresel firmaların da bu zor dönemde, Türk otomotiv sektörüne, Türk otomotiv yan sanayine destek olmalarıdır.

Küresel krizin hiç olmazsa bundan sonrasını, üretim, ihracat ve istihdam anlamında en az hasarla atlatabilmek, kazanımlarımızı koruyabilmek adına hem kamu hem özel sektör olarak elimizdeki tüm imkanları kullanmak, zorlamak durumundayız.''

Küçük, otomotiv sektöründe son yıllarda sağlanan alt yapı, edinilen birikim ve deneyimin çok kıymetli olduğunu ve kaybedilmemesi gerektiğini vurguladığı konuşmasında, ''Türk özel sektörü, Türk sanayi, krizlerin içinden çıkıp gelmektedir. Dayanıklıdır, dirençlidir. Hükümetimiz de gereken desteği verdiği takdirde, yüzyılın bu en ağır krizinden de alnının akıyla çıkacaktır'' şeklinde konuştu.