"Teşvik Yasası, geç kalınmış bir önlem"
İHKİB Başkan Vekili Akbalık, sektörün büyük çoğunluğunun yarına çıkacak enerjisinin kalmadığnı belirtti
İSTANBUL - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Vekili Ahmet Akbalık, Teşvik Yasası'nın geç kalınmış bir önlem olduğunu savunarak, sektörün büyük çoğunluğunun yarına çıkacak enerjisinin kalmadığını ifade etti.
Akbalık, yaptığı yazılı açıklamada, sektörün yaşadığı sorunlarda sonuç getirici uygulamaların SSK ve enerji desteği üzerinde yoğunlaştığını, batıdaki tesislerin Anadolu'ya taşınması için teşvik uygulama süresinin en az 8 yıla çıkarılması gerektiğini belirtti. Tekstil, hazır giyim ve deri sektörü için hazırlanan Teşvik Yasası'nın, kurda yaşanacak yüzde 10-15 oranında bir gerilemeyle anlamını yitireceği görüşünü aktaran Akbalık, hazırlanan yasanın bu haliyle bugünü değil yarını planladığını, ancak sektörün büyük çoğunluğunun yarına çıkacak enerjisinin kalmadığını ifade etti. Akbalık, sektörün uzun yıllar mücadele ederek kazandığı müşterilerini kaybetmesi durumunda ortaya çıkacak zararın telafi edilemeyeceğine dikkati çekti. Teşvik Yasası'nın geç kalınmış bir önlem olduğunu savunan Akbalık, bu pozitif yaklaşımların arkasından sonuç getirici inisiyatifleri ortaya koymak, SSK prim ve enerji desteğinden oluşan acil önlemleri hayata geçirmek gerektiğini ifade etti. Kaybedilen her müşterinin sektörün kan kaybını da artıracağına dikkati çeken Akbalık, "Kaybedilen en az üç yıl sektörün yeniden toparlanmasının koşullarını ağırlaştırıyor, maliyetlerini artırıyor. Teşvikler, 3 yıl önce verilmiş olsaydı bugün belki de acil önleme ihtiyaç duymayacaktık" dedi.
"Düşük kur yüksek faiz sistemi gözden geçirilmeli"
Hazırlanan Teşvik Yasası'nın sektöre beklenen faydayı sağlayabilmesi için öncelikle düşük kur yüksek faiz sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Akbalık, şöyle devam etti:
"Sektöre asıl vakit ve moral kazandıracak girişim, kura yapılacak ihracat lehine bir müdahaledir. Bu müdahalenin alt yapısını hazırlayacak ve ekonomi politikalarını ekonomiyi oluşturan aktörlerle birlikte hazırlayacak bir modeli de bu Teşvik Yasası içinde görmek istiyoruz. Dolar kurunun bugün bulunduğu nokta reel değerinin çok gerisindedir. Paritedeki dengesizlik, gelecek için son derece tehlikeli sinyaller veriyor. ABD'de başlayan global tsunaminin etkisiyle kurlar yukarı doğru fırlarken, ne hikmetse bizde ihracatçının nefes almasını sağlayacak kıpırdanma bile söz konusu olmuyor. Serbest kur politikasının uygulandığı ülkelerde olduğu gibi bizde de Merkez Bankası Para Kurulu'nun özerkliği sağlanmalı, Merkez Bankası Para Kurulu Yönetimi piyasa dinamiklerinden oluşmalı."
SSK prim ve enerji desteği konusunda da acil önlem alınması gerektiğini belirten Akbalık, bu konuda sağlanacak desteklerin önünde hiçbir yasal engelin kalmadığını, herhangi bir kriter koymaksızın üretim ve ihracat yapan, istihdam sağlayan firmaların tamamına bugünden başlayarak iki sene boyunca bu destek ve istisnaların sağlanmasının önünün açık olduğunu ifade etti.