"TMO fındıkları ne yapacağını açıklamalı"

FİSKOBİRLİK, satışa sundukları 2 bin 500 ton kabuklu fındığın piyasayı bozma imkanı olmadığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GİRESUN - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO), elindeki fındıkları ne yapacağını kamuoyuna net bir şekilde ilan etmesi gerektiğini belirtti.

FİSKOBİRLİK'ten yapılan yazılı açıklamada, TMO Genel Müdürlüğü tarafından 13 Ağustos tarihinde yapılan basın açıklamasında, ofisin, "üretici aleyhine piyasayı bozacak mahiyette kabuklu fındık satışı yapmadığı ve yapmayacağı başlığı" ile kamuoyuna güvence verdiği ifade edildi.

TMO'nun bu açıklamasının fındık üreticisi açısından son derece olumlu bir karar olduğu kaydedilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Ancak, Ocak ayından sonra 50 bin ton dolayında kabuklu fındık satışı yapıldığı bilgisi de kamuoyuna sunulmalıydı. Yüksek rekolte yılında 50 bin ton fındık satılmıştır. Kamuoyunun TMO'yu fındık satarak piyasayı bozmakla eleştirmesi karşısında TMO yetkililerinin de kendilerine yönelen bu eleştirileri FİSKOBİRLİK'in 2 bin 500 ton kabuklu fındığı ile ilişkilendirmesi sorumluluktan uzak bir tutumdur. Tarafımızdan üzüntüyle karşılanmıştır. Hükümetin ekonomik konseyini oluşturan beş sayın bakanının yeni fındık stratejisini açıkladıkları basın toplantısında 'TMO fındık satmayacak, stoklar yağlık olarak değerlendirilecek' açıklamasından sonra TMO'nun satıcı olması sonunda piyasada endişe oluşmuştur."

Açıklamaya, 2008 yılı sezonunda 365 bin ton fındık alan TMO'nun, FİSKOBİRLİK tarafından ortaklardan alınan 5 bin ton kabuklu fındığı aynı şartlarda almayı kabul ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Yönetim kurulumuz tarafından ısrarla yapılan çalışmalar sonunda bu fındığın 2 bin tonu TMO tarafından alınmıştır. Kalan 3 bin ton fındık, borcumuzdan mahsup edilmek üzere teklif edilmiş, TMO tarafından teklifimiz kabul görmemiştir. TMO'ya teminat olarak verilen 3 bin ton kabuklu fındığın süresinin dolması üzerine 2 bin 500 tonu iade alınarak satışa sunulmuştur. FİSKOBİRLİK, tüm imkanlarını zorlayarak ekonomik dar boğazı aşmak zorundadır. Kaldı ki 2 bin 500 ton kabuklu fındık satışının piyasayı bozma imkanı olmadığı taraflarca çok iyi bilinmektedir. TMO elindeki fındıkları ne yapacağını kamuoyuna net bir şekilde ilan etmelidir. Her kurum kendine yönelen eleştiriye başka kurumları ileri sürmeden yanıt vermelidir. Sektörde kimin ne yaptığı zaten çok iyi takip edilmektedir."