"Trafik sigortasına zam haberleri gerçeği yansıtmıyor"

Hazine, "trafik sigortasının yüzde 25 zamlandı" şeklindeki haberler ile ilgili açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hazine, 1 Temmuz tarihinden itibaren sigorta primlerinin şirketler tarafından serbestçe belirlenmesi uygulamasına geçildiğini hatırlatarak, trafik sigortası primlerine devletçe zam yapıldığı şeklindeki haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın kuruluşlarında "trafik sigortasına zam yapıldığı", trafik sigortasının yüzde 25 zamlandığı" şeklinde haberlerin çıktığının gözlendiği belirtildi. Açıklamada, zorunlu trafik sigortası ile ilgili tarife ve talimatlardaki esaslı unsurlardan birinin "sigorta primi" diğerinin ise zarar durumunda sigorta şirketinin ödeyebileceği azami tutar olan "teminat" olduğu ifade edildi. Geçmişte gerek sigorta primi gerekse teminat tutarlarının devlet tarafından belirlenmekte olduğu hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:

"Ancak hem sağlıklı bir rekabet ortamı oluşturularak piyasa etkinliğinin temini, hem de tüketicinin orta vadede daha kaliteli hizmeti daha ucuza almasının sağlanması, ayrıca uluslararası en iyi uygulamalara uyum amacıyla 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren sigorta priminin şirketler tarafından serbestçe belirlenmesi, teminatın ise devletçe belirlenmesine devam edilmesi kararlaştırılmıştır."

Bu çerçevede, sigortalıların ve üçüncü şahısların korunması bakımından teminat tutarlarının belli bir oran dahilinde artırılmasının benimsendiği kaydedilen açıklamada, örneğin maddi hasarlarda araç başına 10 bin YTL olan teminat limitinin, 1 Temmuz'dan itibaren 12 bin 500 YTL ve 1 Ocak 2009'dan itibaren de 15 bin YTL olarak belirlendiği bildirildi. Bedeni zarar teminat limitlerinin de buna paralel olarak değiştirildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Söz konusu teminat limitlerinin artırılmış olması, sigortalıların ödemek durumunda olduğu tutarların değil, üçüncü şahısları zarara uğratmaları halinde hak sahiplerine sigorta şirketlerince ödenecek tazminat miktarının yükseltilmesidir. Bir diğer ifadeyle teminat tutarlarının artırılması, sigortalılara sağlanan korumanın daha da yükseltilmesi demektir. Bu nedenle, teminat limit artırımının sigortalılara getirilen bir yük olarak yorumlanması mümkün değildir."

Esasen konunun sigorta primi boyutunun vatandaşların ödeyeceği tutarları ilgilendirmediği kaydedilen açıklamada, sigorta priminin belirlenmesinin ise sigorta şirketlerine bırakıldığı ifade edildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Geçmişte devletçe belirlenen tek bir fiyat var iken, 1 Temmuz 2008'den itibaren 26 sigorta şirketinin rekabet ettiği piyasada, çok ve değişik primler olacaktır. Nitekim sigorta şirketlerimizce 1 Temmuz 2008'den itibaren trafik sigortası primleri iller ve araç türlerine göre rekabetçi biçimde belirlenmeye başlanmıştır."