"TTK merkezinden oynatıldı"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - (DÜNYA) Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını tanıtmak amacıyla Türkiye’nin 7 bölgesinde başlattığı seminer dizisinin ikincisi İstanbul’da yapıldı.
 
Toplantıda konuşan TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı, uzun uğraşlar sonucu çıkarılan TTK’nın yapılan bazı değişikliklerle merkezinden oynatıldığını belirtirken, sistemin eksikliklerinin giderilmesi konusunda Başbakan Erdoğan ve Maliye Bakanı Şimşek ile görüşme yapmak istediklerini bildirdi.
6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ile önemli bir reform gerçekleştirdiğini söyleyen Sanlı, bazı kesimlerin talepleri üzerine değiştirilen Kanun’un merkezinden oynatıldığını ve amacından biraz uzaklaştırıldığını söyledi.
Denetime tabi şirket sayısının 800 binden bin 500-2 bine düşürüldüğüne dikkat çeken Nail Sanlı, "Murakıplık sistemini kaldırıp bağımsız denetimi getirmek yerine, o sistemin rehabilite edilmesi daha iyi olabilirdi. Çünkü eskiden mevcut 90 bin anonim şirket murakıplık sistemi içinde denetime tabiydi" ifadelerini kullandı.  
 
Bağımsız Denetim Yönetmeliği’yle ilgili gerekli düzeltmelerin yapılması için muhasebe meslek camiasının ve odaların talepleri üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a  bir açık mektup yazdıklarını ve bunun 5 tane ulusal gazetede yayımlandığını belirten Sanlı, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı  Salih Kapusuz ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile de görüştüklerini kaydetti.
Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek ve Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşme yapmak istediklerini belirtti. Sanlı, bu konudaki talepler hakkında şunları söyledi:
"Geçici maddeler çerçevesinde TÜRMOB’un çok ciddi bir proje dahilinde yürütmekte olduğu ve gerçekleştirdiği eğitim programlarının kabul edilmesi ve değerlendirilmesini istiyoruz"
Nail Sanlı, TÜRMOB’un Ankara’dan başlayan ve İstanbul’da devam eden eğitim programları kapsamında, 13 Şubat’ta Samsun’da, 18 Şubat’ta İzmir’de, 20 Şubat’ta Gaziantep’te, 6 Mart’ta Antalya’da ve 13 Mart’ta ise Erzurum’da toplantılar gerçekleştirileceğini kaydetti.
 
 
Arıkan:"Facianın altından kimse kalkamaz"
 
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, ise defter kapatma için belirlenen 31 Mart tarihinin Haziran sonu olarak değiştirilmemesi halinde oluşacak facianın altından kimsenin kalkamayacağına dikkat çekti.
 
Noterde defter tasdikinin kapanışla ilgili kısmında sıkıntıların devam ettiğini vurgulayan Yahya Arıkan, "Eğer 31 Mart tarihi Haziran sonuna çekilmez ise bu facianın altından kimsenin kalkması mümkün olmayabilir. Umut ediyorum bakanlık ve parlamento kısa sürede bu sorunu aşarlar" dedi.
 
SGK Başkanı Fatih Acar, Türkiye’de 75 milyon kişiye hizmet veren başka bir kurumun olmadığını belirtirken, hizmetlerden memnuniyet oranının yüzde 76’ya çıktığını söyledi.
 
Eksik gün bildirimi verilmemesi için gerekli işçi sayısının 50’den 30’a indirilerek  bürokrasinin azaltıldığının altını çizen Acar, halen bu sayının 10’a indirilmesi üzerinde çalışma yaptıkları bilgisini verdi.