"Tüketicilerin ucuz gıdaya ulaşması sağlanmalı"

Tarım ürünlerindeki fiyat farkına dikkat çeken TZOB Genel Başkanı, "Üretici para kazanamıyor, tüketici pahalı yiyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürünün patlıcan, fiyatı en çok düşen ürünün ise havuç olduğunu belirterek, "Üretici para kazanamıyor, tüketici pahalı yiyor. Tüketicilerin ucuz gıdaya ulaşması sağlanmalı" dedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklama ile Ocak ayı hal, pazar ve market fiyatlarına ilişkin son durumu değerlendirdi.

Fiyat artışlarının üreticilerden mi, aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığının tespitine çalıştıklarını ifade eden Bayraktar,  Ocak ayı tespitlere göre, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkların yaş sebze ve meyvede yüzde 450, baklagillerde yüzde 352,7, kurutulmuş ürünlerde yüzde 346,4, pirinçte yüzde 264,1;lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 295,7;lere çıktığını kaydetti.

Mandaline ve limonda fiyat farkı anormal

Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürünün yüzde 450 ile mandalina, yüzde 395 ile limon, yüzde 381 ile elma, yüzde 357,6 ile salatalık, yüzde 352,7 ile nohut olduğunu kaydetti.

Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın ve tüketici fiyat seviyelerindeki yüksekliğin üreticiden kaynaklandığı vurgulayan Bayraktar, Ocak ayında perakende seviyesinde bazı ürünlerde genelde artış görülürken, bazı ürünlerde de azalma meydana geldiğini bildirdi.

Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Ocak ayı market raflarındaki fiyatlara bakıldığında, patlıcanda yüzde 23,9, sivri biberde yüzde 23,7, mandalinada yüzde 22,8, salatalıkta yüzde 22,6, limonda yüzde 16,3, elmada yüzde 13,1, domateste yüzde 7,7, armutta yüzde 4,7, kuru fasulyede yüzde 0,5, ette yüzde 0,4, nohutta yüzde 0,3 artışlar görülmektedir. Market raflarında yumurta, kırmızı mercimek, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir fiyatlarında bir değişim görülmezken, sütte yüzde 0,5, yeşil mercimekte yüzde 0,8, patateste yüzde 1,2, pirinçte yüzde 2,4, ıspanakta yüzde 6, fındıkta yüzde 10, havuçta yüzde 13,4 fiyat düşüşleri görülmüştür"

Patates ve yumurta ucuzladı

Üretici fiyatlarındaki değişim ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, patlıcan, salatalık, sivri biber, domates gibi ürünlerdeki fiyat artışları yaşandığını, söz konusu artışta örtü altı ürünlerinde düşük hava sıcaklıkları nedeniyle hasat edilen ürün miktarının az olmasına bağlı olarak arzda yaşanan daralmanın etkili olduğunu, mandalinada ise hasat sezonunun bitmesine bağlı olarak arzdaki daralma nedeniyle fiyatta bir miktar yükselme görüldüğünü belirtti.

Bayraktar, şöyle devam etti:

"Üretici fiyatlarında kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, limon, elma ve ette bu dönemde bir fiyat değişimi olmazken, patlıcanda yüzde 33,3, salatalıkta yozde 30, mandalinada yüzde 27, sivri biberde yüzde 13,3, domateste yüzde 10,9, fındıkta yüzde 8 fiyat artışı görülmüştür. Üreticide armutta yüzde 5,3, havuçta yüzde 5,8, sütte yüzde 7,1, yumurtada yüzde 16,7, patateste yüzde 16,7, ıspanakta yüzde 18,8 fiyat düşüşü görülmüştür"

Patates ve yumurtada fiyat düşüşü görüldüğünü ifade eden Bayraktar, "yumurta ihracatında yaşanan düşüşe bağlı olarak, iç piyasada oluşan arz fazlası nedeniyle yumurta fiyatında düşüş meydana gelmiştir. Kriz nedeniyle talepte meydana gelen daralma sonucunda geçen aya göre patates fiyatı yüzde 16,7 gerilemiştir."